Domaći autori napravili kompilaciju najutjecajnijih albuma ikad. Knjiga je genijalna

Foto: Press

Nedavno je objavljen naslov koji je u prodaju ušao vrlo tiho i bez pompe, no o kojem će se raspravljati još dugo, dugo vremena. Radi se o glazbenoj knjizi Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati autora Ivana Palijana i njegovih stručnih suradnika. 

Iz naslova je očito da ćemo čitati o albumima koji su obilježili naše živote na ovaj ili onaj način. Kreće se od 1950-ih (kada je i počelo objavljivanje gramofonskih long plejera koje nazivamo albumima) a završava s desetljećem u kojem se nalazimo upravo sada – 2020-ima.

Čitatelji naših kolumni o knjigama znaju da nam je knjiga kao takva alfa i omega, no nitko ne može osporiti da je upravo glazba ono što u naš emocionalni svijet prodire najdublje, momentalno rušeći sve brane i otpore. To je ta jedna pjesma koja nas uzdrma do samih korijena te krenemo u vlastito istraživanje slušnih čudesa. I sad, budući da je glazba tako osobna stvar, kako se usuditi napisati knjigu o najvažnijim albumima? Ono što je važno za mene nije i za tebe, zar ne?

Autori su se snašli prilično dobro te odmah na početku naveli kriterije koji su vrlo razumni i – usudit ćemo se reći – objektivni. No, ovakve se knjige ne pišu i čitaju samo radi objektivnosti, ta za to nam je dovoljna Wikipedija ili, sada toliko izvikani, AI prijatelj s kojim dijelimo noćne misli i brige. 

I upravo to je ključ ovog naslova: napisati nešto čiji su temelji prilično objektivno čvrsti i u to unijeti ljudski duh koji nam jedini može ponuditi zadovoljstvo koje tražimo u riječima i glazbi – nešto novo i neočekivano. Autori su svjesni nepreglednog informacijskog polja koje nam nudi Internet te djeluju s ciljem da dobijete ono što ne možete nigdje drugdje. I u tome uspijevaju iz članka u članak, iz albuma u album.

Iznenađenje u svakom poglavlju

Koliko god mislite da ste upućeni u glazbene tekovine posljednjih sedamdesetak godina, gotovo u svakom ćete poglavlju naići na poneko iznenađenje. Ono će se pojaviti u obliku albuma za koji baš niste bili svjesni (ako ga uopće i poznajete) da je izvršio toliki utjecaj da je uključen u ovu listu; zatim, svaki članak, od otprilike kartice teksta, u sebi sadrži zanimljivu priču o kontekstu u kojem je album smješten, vremenu i događajima koji su obilježili to doba te ga uzdigli iz anonimnosti. S te strane, usudit ćemo se reći da je ova knjiga prava kronika vremena koja se vrti oko osovine glazbe.

Da ne duljimo, jer samo ulazimo u konfuzno razmišljanje potpaljeno tolikom ponudom iz knjige: prelistajte ovu knjigu i vidjet ćete da se pred vama otvara svemir nostalgije, novih i starih horizonta i kojim zbog truda ove skupine autora nećete morati ploviti bez kompasa. Doista maestralno postignuće koje nas je iznenadilo toliko da smo ostali bez daha.

Za kraj, evo jednog izazova za vas: uzmite si godinu (glazbenih) dana te uz ovaj vodič preslušajte jedan album na dan. Tekst, koji je, to nismo spomenuli, obogaćen i ikonama što vas vode kroz emocije albuma, pomoći će vam otkriti ono što niste uspjeli dosad i pružiti vam obrazovanje koje mnogi ne uspiju steći tijekom cijela života.

Pročitajte više