Ferrari misli zeleno (2)

I DOK ostatak auto-industrije muku muči s pomirenjem oprečnih zahtjeva sa stanovišta ekologije i performansi, Ferrari je izgleda našao rješenje.

Nakon što je polovicom godine najavio drastično smanjenje potrošnje goriva na budućim modelima, ovih dana stiglo je još jedno obećanje. Ferrari će do 2012. godine smanjiti potrošnju goriva na svojim modelima za nevjerojatnih 40 %. Amedeo Felisa iz Ferrarija izjavio je kako će prosječna emisija ugljik-dioksida u narednim godinama biti smanjena sa 400 na 280-300 g/km.

Kao što je i bilo najavljeno, borba za smanjenje potrošnje goriva bazirat će se na smanjenju mase primjenom nekonvencionalnih materijala. Također, jedan od neizostavnih čimbenika je i aerodinamika, što će za posljedicu imati daljnje smanjivanje visine Ferrarijevih modela. I na kraju, tu je opcija ugradnje hibridnih sustava, tema o kojoj je još uvijek teško objektivno razmišljati. Barem kad je Ferrari u pitanju.

Iako Ferrari spada u maloserijske proizvođače ovakav potez trebao bi pobuditi i konkurenciju na razmišljanje. Porsche je po svemu sudeći spreman, a ostali se još nisu izjasnili. U svakom slučaju, ako i pozeleni, Ferrari će i dalje tjerati naše snove u crveno.

Pročitajte više