FOTO Ovako je jutros izgledalo nebo iznad Zagreba

DA STE jutros u Zagrebu pogledali u nebo u 9:30, mogli ste vidjeti sasvim neobičan prizor na nebu.

Ove rupe se zovu fallstreak holes, a sliku je objavio portal Istramet.hr.

Kako su nastale ove rupe?

Kada se kristalizacija jednom pokrene, kapljice vode brzo se počinju smrzavati i pretvarati u led. Ledeni kristali su teži od kapljica vode pa počinju padati prema dolje, povlačeći za sobom kapljice vode iz okolnog zraka. Kako ove kapljice vode isparavaju ili se kristaliziraju, one se pridružuju padajućim ledenim kristalima, čime se stvara veći prostor unutar oblaka koji izgleda kao rupa.

Još jedan čimbenik koji doprinosi ovom fenomenu je Bergeronov proces, koji opisuje kako ledeni kristali rastu na račun okolnih prehlađenih kapljica. Kako kristali leda rastu, oni dodatno pridonose efektu isušivanja zraka oko sebe, povećavajući veličinu rupe.

S obzirom na to da su oblaci često horizontalno slojeviti, padanje ledenih kristala stvara vertikalni “kanal” ili stupac unutar oblaka, koji izgleda kao rupa kada se gleda sa zemlje. Veličina tih rupa može biti impozantna, često dosežući nekoliko kilometara u promjeru.

Iako su “rupe u oblacima” privlačan vizualni fenomen, one su također izuzetno zanimljive znanstvenicima jer pružaju uvid u interakcije između agregatnog stanja vode u atmosferi i utjecaj koji antropogeni faktori poput zrakoplova mogu imati na mikrofiziku oblaka, navodi Istramet.hr.

Pročitajte više