Zašto se Izrael uopće natječe na Eurosongu?

Foto: EPA

Sudjelovanje Izraela na ovogodišnjem Eurosongu izazvalo je brojne kontroverze od početka. Izraelu se najprije zbog izvorne pjesme October Rain, za koju se smatralo da se odnosi na sukob s Hamasom, prijetilo izbacivanjem, a nakon što su pjesmu izmijenili (večeras nastupaju s pjesmom Hurricane), došlo je do prosvjeda diljem Švedske od kojih je jedan od najvećih organiziran danas, na dan njihovog nastupa. 

>>Incident na probi za Eurosong: Podigli palestinske simbole tijekom nastupa Izraela

No, zašto je Izrael uopće na Eurosongu?

Iako geografski ne pripada Europi, Izrael se natječe na Eurosongu još od 1973., i to poprilično uspješno. Četiri puta su bili pobjednici ovog natjecanja (od čega dvije godine zaredom, 1978. i 1979. te 1998. i 2018.), dva puta su bili drugi, a jednom i treći. Ukupno su dosad nastupili 45 puta, a domaćini Eurosonga bili su 1979., 1999. i 2019. godine.

Izrael može sudjelovati na natjecanju iz vrlo jednostavnog razloga - jer je Izraelska radiodifuzna uprava (IBA) bila aktivna članica Europske radiodifuzne unije (EBU), organizatora Eurosonga. U 2017. IBA-u je kao nacionalnu radioteleviziju naslijedila Izraelska javna radiotelevizija (IPBC/Kan), koja je nastavila s tradicijom sudjelovanja na Eurosongu.

Četiri pobjede

Izhar Cohen i Alphabeta pobijedili su u Parizu 1978. s A-Ba-Ni-Bi. Na domaćem terenu u Jeruzalemu sljedeće godine Izrael je ponovno pobijedio s pjesmom Hallelujah u izvedbi Milk and Honey. IBA sljedeće godine nije mogla preuzeti organizaciju Eurosonga iz financijskih razloga pa je domaćin bila Nizozemska.

Datum odabran za natjecanje te godine poklopio se s Yom HaZikaron, izraelskim Danom sjećanja, tako da se Izrael nije mogao natjecati. Time je Izrael postao jedina zemlja do danas koja nije imala priliku obraniti naslov.

Treća pobjeda došla je gotovo 20 godina kasnije u Birminghamu 1998. godine, kada je Dana International pobijedila s pjesmom Diva. Trebalo je nakon toga čekati još 20 godina da Izrael zabilježi svoju četvrtu pobjedu - 2018. u Lisabonu, s pjesmom Toy koju je izvela Netta.

Pravo na sudjelovanje imaju i neke arapske zemlje, ali zbog Izraela to odbijaju

Zbog sudjelovanja Izraela u natjecanju mnoge arapske države koje imaju pravo sudjelovati (iz istog razloga kao Izrael, jer su članice EBU-a) to ne čine. Primjer su Tunis, Maroko i Libanon.

Tunis je namjeravao sudjelovati 1977., ali su na kraju odustali od te ideje. Libanon je također namjeravao sudjelovati 2005., ali se povukao jer libanonski zakon ne dopušta promicanje izraelskog sadržaja. Libanonskoj televiziji ne bi bilo dopušteno prenositi izraelski nastup - što bi predstavljalo kršenje pravila EBU-a.

1978., tijekom izraelskog nastupa, jordanska televizija JRTV obustavila je emitiranje i umjesto toga prikazala slike cvijeća. Kada je tijekom glasanja postalo očito da će Izrael pobijediti na natjecanju, JRTV je naglo prekinuo prijenos. Nakon toga jordanski mediji odbili su priznati činjenicu da je Izrael pobijedio i objavili da je pobjednik Belgija, koja je zapravo bila druga.

Predstavnicu Izraela na Eurosongu zbog prijetnji smrću upozorili da ne napušta hotel

Predstavnici Izraela rečeno je da ne napušta hotelsku sobu osim za nastupe i službena eurovizijska događanja zbog propalestinskih prosvjeda.

Eden Golan stigla je u Malmö ranije ovog tjedna, tijekom intenzivnih mjera opreza, noseći pribadaču u znak solidarnosti s taocima koje još drži Hamas. Švedska policija je u stanju pripravnosti i čak je zatražila pojačanje iz Danske i Norveške za najveće europsko glazbeno natjecanje, koje se pokazalo kao jedno od najkontroverznijih izdanja do sada, uglavnom zbog sudjelovanja Izraela.

Bilo je poziva na bojkot događaja, a više od 1000 švedskih umjetnika pozvalo je da se Golan zabrani sudjelovanje, kao i 14.000 finskih radnika umjetničke industrije. Prema izvješćima, izraelska sigurnosna služba Shin Bet zamolila je pjevačicu da ne napušta svoju hotelsku sobu zbog vlastite sigurnosti i smatra se da je pod zaštitom tjelohranitelja, piše Euronews.

"Dok počinjem ovo putovanje, ispunjena sam s toliko emocija - uzbuđenjem, iščekivanjem, pomalo nervozom, ali najviše željom da pružim najbolju izvedbu koju mogu. Počašćena sam i ispunjena tolikim ponosom što predstavljam našu zemlju - ova pjesma predstavlja nas, sve nas, uključujući i one koji su doma, a koji nisu - čekamo vas", napisala je Golan u objavi na Instagramu.

Pročitajte više