Gdje je nestao "Hitlerov pokal"

GDJE se nalazi "Pokal Adolfa Hitlera" koji su dobili olimpijski pobjednici na Igrama u Berlinu 1936., pitanje je kojim se ovih dana bavi britanski tisak, nakon što je otkriveno da pokal nije u riznici Engleskog golf saveza.

Misteriozna sudbina pokala imala je i svoj neobični početak, jer je golf-turnir u Berlinu održan nakon završetka Igara, iako je golf bio na programu Igara 1928. u Amsterdamu i 1932. u Los Angelesu kao službeni sport.

No, kako Hitlerova Njemačka u to doba nije imala gotovo nikakvu tradiciju u tom sportu, natjecanje se održalo krajem kolovoza na jedinom dostojnom terenu u poznatom lječilištu Baden-Baden, uz sudjelovanje sedam reprezentacija.

Samo natjecanje je bilo vrlo uzbudljivo jer su prvoga dana poveli mladi i neiskusni Nijemci Leonard von Beckerath i C.A. Helmers, što je bila prava senzacija. Čuvši za taj uspjeh, vođa Reicha Adolf Hitler je preko noći odlučio da će on osobno predati pokal pobjednicima, nadajući se u njemačku pobjedu nad superiornim Englezima i Francuzima.

Sve je bilo već dogovoreno, pokal je dobio ime po Hitleru, no njemački golferi su zadnjega dana pod velikim pritiskom odigrali slabo i zauzeli tek treće mjesto, iza pobjednika Engleza i drugoplasiranih Francuza. Hitler je već bio na pola puta do Baden-Badena kada je saznao konačne rezultate i povorka se okrenula nazad u Berlin, a Englezima Tommyu Thirsku i Arnoldu Bentleyu pokal je, umjesto Hitlera, predao predsjednik Njemačkog golf saveza.

Daljna sudbina "Hitlerova kupa" je misteriozna jer je prvo bio u posjedu Britanskog kraljevskog golf društva, a potom je prebačen u škotski gradić St Andrews. Pretpostavlja se da je ukraden, a moguće je da srebrni pokal leži zaboravljen u nekoj riznici, iako je njegova vrijednost danas neizmjerna.

Pročitajte više