Gledatelj joj poručio da se "obuče kao normalna žena", njen odgovor postao hit

Screenshot: YouTube

JEDNA od glavnih razlika između žena i muškaraca je ta što se žene često ocjenjuju na temelju izgleda, a ne na temelju karaktera.

"I muškarci i žene teže utvrđivanju vrijednosti pojedinih žena prvenstveno prema načinu na koji njihovo tijelo izgleda, pokazuju istraživanja. To ne radimo kada ocjenjujemo muškarce", piše znanstvenica i profesorica psihologije Naomi Ellemers za Psychology Today.

Ellemers vjeruje da ta tendencija prosuđivanja žene isključivo prema izgledu uzrokuje da ih se doživljava kao objekt, a ne kao na osobu. "Kao rezultat fokusiranja na njihove vidljive osobine, mi smo u iskušenju da previdimo njihova unutarnja stanja, zanemarimo znakove njihovih namjera, uvjerenja i želja, a manje je vjerojatno da ćemo se suočiti s njihovim nevoljama", nastavlja Ellemers.

Žene u središtu pozornosti neprestano se ocjenjuju na temelju izgleda, a ne rezultata na određenom području. Primjerice, Serena Williams pobijedila je na Roland Garrosu, ali najviše pažnje privukao je njezin outfit na terenu.

Maggie Vespu, voditeljicu vijesti na KGW-TV-u u Portlandu, gledatelj je kritizirao zbog načina njezinog odijevanja, no ona je iskoristila to kako bi govorila o dvostrukim standardima s kojima se žene suočavaju.

"Samo sam vam htio dati do znanja da odjeća koju ste nosili, pogotovo one lude hlače koje idu do pola torza, ne izgledaju cool ni na koji način", poručio joj je izvjesni Jeffrey na Facebooku. "Previše si lijepa da izgledaš budalasto."

Sljedeći dan poslao joj je još jednu poruku u kojoj joj je poručio da se pokuša odjenuti kao normalna žena. "Ne plaća li ti KGW dovoljno za obnovu garderobe?" napisao joj je, no ona mu je odlučila odgovoriti.

"Ovo su moje hlače. Sviđaju mi se. Kupila sam ih", govori Maggie koja je iskoristila nekoliko minuta tijekom vijesti kako bi se obratila Jeffreyu, ali i svim ostalim dušobrižnicima koji se fokusiraju na njezinu odjeću.

Osim toga, Maggie je snimila fotografije pet različitih para hlača visokog struka koje je nosila tjedan nakon njegovih poruka. 

"Naš je cilj ovdje poslati poruku ženama, djevojkama, svima. Obucite se kako želite, izgledajte kako želite, a ako vas netko pokuša natjerati da se osjećate manje vrijedne zbog toga, to je njihov problem, a ne vaš", rekla je te dobila veliku podršku, kako kolega tako i brojnih korisnika društvenih mreža.

Pročitajte više