Goli Bush uklonjen iz muzeja

SLIKA golog američkog predsjednika George W. Busha uklonjena je sa zidova gradskog muzeja u Washingtonu, objavili su mediji u subotu.

Slika nazvana "Dokoni kralj George" parodija je poznate slike "Olimpija" impresionista Edouarda Maneta, koja je sablaznila Pariz 1863. godine i izložena je u pariškom muzeju Gare dOrsay.

Slika lokalnog umjetnika Katyia Didriksena prikazuje karikaturu golog Busha na ležaljci s jastucima pod glavom. Umjesto sluškinje koja se na originalu nalazi uz Olimpijin krevet, uz Busha je muškarac u odijelu i kravati, jako nalik na potpredsjednika Dicka Cheneyja. On u ruci drži jastuk s krunom u obliku naftne bušotine.

Slika je bila dio izložbe "Otkaćeno pokućstvo", na kojoj su izloženi oslikani kućni i drugi predmeti. Izložba je trebala biti otvorena ovoga mjeseca, ali je u ponedjeljak iznenada otkazana nakon što su neki izlošci ocijenjeni neprikladnima.

"Ovo nije umjetnički muzej. Ovdje ponajprije dolaze učenici kojima njihovi profesori pokušavaju nešto objasniti iz povijesti", izjavila je glasnogovornica muzeja.

Pročitajte više