Grammy: Norah Jones zasjenila Brucea Springsteena

DEBITANTICA Norah Jones svojim je prvim albumom ´Come Away With Me´ zasjenila Brucea Springsteena na 45. svečanosti dodjele Grammyja, najuglednijih američkih glazbenih nagrada, u nedjelju navečer u New Yorku.

Pjevačica je nominirana u pet kategorija, među kojima su i one najvažnije, a osvojila je nagradu u svima, među ostalima i za debitanticu godine, pjesmu godine - ´Don´t know why´ te album godine - ´Come away with me´.

Iako je njezin prvi album bio vrlo uspješan i u svijetu je prodan u šest milijuna primjeraka, prognostičari nisu pretpostavili da će Norah Jones osvojiti toliko nagrada, a posebno ne u utrci s legendom američkog rocka Bruceom ´The Boss´ Springsteenom s albumom ´The Rising´.

Ipak, taj je album, nadahnut terorističkim napadima 11. rujna 2001., osvojio samo tri Grammyja i to u kategorijama najbolji rock album, najbolji rock izvođač i najbolja rock pjesma.

Norah Jones (23) prije godinu dana bila je sasvim nepoznata pjevačica, no imala je neke prednosti. Naime, kći je slavnog indijskog glazbenika Ravija Shankara i koncertne producentice Sue Jones.

Odrasla je u Teksasu, gdje živi njezina majka, u Dallasu je studirala klavir, a prije dvije godine preselila se u New York gdje je upoznala Jessea Harrisa, autora njezine uspješnice ´Don´t know why´.

´Nikad nisam mislila da će moja glazba postati tako popularna´, izjavila je djevojka nakon što je primila jedan od trofeja u obliku zlatnog gramofona. ´Osjećam se zaista privilegiranom i sretnom´.

U nedjelju navečer u Madison Square Gardenu u New Yorku dodijeljene su stotinu i četiri nagrade u raznim kategorijama. Dodjela se ponovno vratila u New York nakon pet godina gostovanja u Los Angelesu, kao znak solidarnosti s gradom koji još uvijek pati od posljedica terorističkih napada 11. rujna 2001. Održavanje dodjele Grammya i dolazak svih slavnih osoba gradu će donijeti oko 40 milijuna dolara.

Suprotno običajima, dodjelu nije vodio samo jedan najavljivač, već su se pojavile brojne zvijezde od kojih većina ima veze s New Yorkom poput glumca Dustina Hoffmana ili rock zvijezde Loua Reeda.

Svečanost su otvorili dobitnici nagrade za životno djelo -legendarni njujorški duo Simon i Garfunkel, koji se ponovno okupio nakon deset godina i izveo svoju poznatu pjesmu ´The Sound of Silence´.

Eminem, nominiran u pet kategorija, osvojio je očekivani Grammy za najbolji rap album i najbolji video-spot za ´Without Me´.

Pročitajte više