Harry i Meghan će izgubiti kraljevske titule?

Foto: Guliver Image/Getty Images

JEDAN detalj u današnjem priopćenju kraljice Elizabete o Megxitu pokrenuo je glasine da će Harry i Meghan ostati bez kraljevske titule. Nakon što su završili razgovor, kraljica Elizabeta izdala je priopćenje u kojemu je potvrdila da Harry i Meghan odlaze s kraljevskih dužnosti i da imaju njezinu podršku. 

Kraljica je naglasila da će u narednih nekoliko dana s Harryjem dogovoriti detalje njihovog otkaza, a među tim detaljima je i odluka o zadržavanju kraljevske titule His (Her) Royal Highness, odnosno "kraljevsko visočanstvo". Kraljica je prvi put Harryja i Meghan oslovila imenima, a ne kraljevskim titulama, kako je do sada bio običaj, pogotovo u službenim dokumentima.

"Danas je moja obitelj imala vrlo konstruktivne rasprave o budućnosti mog unuka i njegove obitelji. Moja obitelj i ja u potpunosti podržavamo Harryjevu i Meghaninu želju da počnu novi život kao mlada obitelj", napisala je kraljica i iznenadila mnoge. Dio britanske javnosti uvjeren je da su njih dvoje upravo izgubili titule HRH.

Meghan i Harry dobili su titule Njihova visočanstva - vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, grof i grofica od Dumbartona i barun i barunica od Kilkeela na dan kada su se vjenčali. 

Kada se rodio, princ je dobio titulu Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henry od Walesa, a nakon ženidbe postao je Njegovo kraljevsko visočanstvo vojvoda od Sussexa. 

Ako im se oduzmu titule, princ Harry ostaje princ bez titule. Gubitkom titule HRH Meghan i Harry ostaju bez raznih beneficija koje su imali do sada.

Posljednji slučaj oduzimanja titula HRH bio je kada su se razvodili princ Charles i princeza Diana. Ona nakon razvoda više nije bila HRH Princess of Wales, nego je postala Diana, princess of Wales.

Pročitajte više