Hoćemo li ove godine napokon dobiti Samsungov savitljivi pametni telefon?

Screenshot: YouTube

O SAMSUNGOVOM preklopnom uređaju priča se već nekoliko godina, točnije, od 2011., a o ovom fleksibilnom, preklopnom i savitljivom mobitelu napisano je mnogo toga. 

Međutim, nakon što je izvršni direktor DJ Koh izjavio da bi se uređaj (koji sada ima i ime Galaxy X) mogao pojaviti do kraja ove godine, mit se pretvorio u stvarnost. 

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, radi se o jednom od najambicioznijih projekata u industriji i premda postoje slični uređaji (ZTE Axon M), Samsungov Galaxy X mogao bi biti ono što je uspavanom tržištu nasušno nedostajalo. Ujedno, bit će to i jedan od uvjerljivo najskupljih uređaj na tržištu. Naime, pretpostavlja se da će se cijena kretati oko 1900 dolara. 

Isto tako, treba naglasiti i to da bi se uređaj trebao pojaviti do kraja ove godine, ali bi u prodaju mogao biti pušten tijekom, ili još vjerojatnije, krajem iduće godine. 

Samsung je, pišu mediji, još krajem prošle godine tvrdio da će savitljivi OLED paneli biti veliki izvor zarade, a do kraja ove godine trebala bi biti spremna i zakrivljena baterija kapaciteta između 3000 i 6000 mAh.

Podsjetimo, Samsung je još 2011. predstavio prototip uređaja o kojem pričamo, a koji tada, očekivano, nije bio za komercijalnu upotrebu. Naravno, tada je bio daleko deblji, a kompanija je baratala podacima da bi ekran funkcionirao i nakon 100 tisuća savijanja s tek 6% pada osvjetljenja zaslona na dijelu na kojem se uređaj savija. 

Otada su još nekoliko puta predstavljali ovu tehnologiju, a datum se nastavljao pomicati zbog problema sa zaštitom zaslona od vlage. Ipak, verziju zakrivljenog ekrana prvo smo dobili 2013. kada se pojavio Galaxy Round, a zatim i Galaxy Note Edge koji su daleko od savitljivog ekrana. 

Tijekom 2015. pojavile su se i prvi napisi vezani za Project Valley koji je kasnije promijenio ime u Winner, a zatim i u Galaxy X. 

Ključni problem koji je Samsung morao riješiti, a koji je, sudeći prema najavama izvršnog direktora, očito riješen, bio je stvoriti tehnologiju koja će omogućiti preklapanja bez oštećenja ostalih komponenti. 

Uglavnom, prema podacima s kojima trenutno raspolažemo, Galaxy X će, kada se rasklopi, imati dijagonalu od 7 inča što znači da će biti iste veličine kao i mali tablet s daleko više zaslona od prosječnog pametnog telefona. Dakle, Galaxy X je očito osmišljen kao "tablet killer", ali Koh je zabrinut da korisnici možda neće vidjeti razlog zbog kojeg bi kupovali ovaj hibrid telefona i tableta pa se nadaju da će mnogobrojne inovacije koje namjeravaju ubaciti u uređaj, motivirati potencijalne kupce. 

Uređaj će svakako biti deblji od ostalih na tržištu, ali treba imati na umu da će zbog specifičnog dizajna vjerojatno funkcionirati i kao zaštitna maska. Naravno, s takvim dizajnom dolaze i brojni drugi problemi o kojima smo i pisali (oštećenja zaslona i potreba za daleko snažnijom baterijom). 

Međutim, problem gotovo nikada nisu poteškoće koje su tvorci predvidjeli već oni karakteristični za svaku novu tehnologiju koja pokazuje sve svoje nedostatke tek kad se pojavi na tržištu i završi u rukama milijuna korisnika. 

Ono što također očekuje novi uređaj je i gomila kritičara koji će vjerojatno opsesivno jahati svaki, pa i najmanji nedostatak inovativne tehnologije koja dolazi s paprenom cijenom. Sve što nam preostaje jest strpjeti se do kraja godine i vidjeti što nam je Samsung pripremio ili se radi o još samo jednom odgađanju.  

Pročitajte više