Hrvatica postala Araukanka

U SVOJOJ dugoj i tegobnoj povijesti Hrvati su što silom, što milom postajali Austrijanci, Mađari, Talijani, Amerikanci.., no tko je mogao i sanjati da će jedna žena hrvatske krvi postati Araukankom, pripadnicom najbrojnijeg starosjedilačkog naroda u Čileu?!

Vijest da je kćer hrvatskih doseljenika Milenka Zencic 1994. godine i službeno postala pripadnicom araukanskog naroda, objavio je čileanski list Cronicas de Domingo. Taj potez začuđuje utoliko više jer, kako prenosi časopis Matica, čileansko društvo na ovaj najbrojniji domorodački narod još uvijek gleda s nepovjerenjem, a dio Čileanaca odnosi se prema njima s potcjenjivanjem, pa i netrpeljivošću. Prema posljednjem popisu, Araukanaca ima oko 800 tisuća. Zbližavanje Milenke s Araukancima, započelo je 1985. kada seli iz Santiaga u Nueva Imperial, gdje živi najveći dio araukanske populacije. Najprije je naučila "mapudungun" - jezik Araukanaca da bi se potom upoznala i s araukanskim vjerskim obredima. Na obred primanja u redove Araukanaca otišla je u araukanskoj nošnji.

"Previše se nepravdi nanosi narodu kojemu sada pripadam", kaže Araukanka hrvatskoga roda Milenka Zencic. Da li samo zato, jer se Araukanci protive agresivnoj izgradnji hidroelektrana i krčenju prašuma usred zemlje njihovih predaka?

(Hina) ld ld

Pročitajte više