Informativna dijeta: Kako mladi mogu ostati u toku bez da se utope u moru vijesti

U svijetu gdje su vijesti dostupne 24/7 na dlanu vaše ruke, lako je osjećati se kao da ste pod digitalnim tsunamijem. Kako mladi mogu ostati informirani, a istovremeno sačuvati mentalno zdravlje i ne osjećati se preplavljeno? Evo nekoliko korisnih savjeta.

 

Birajte bitke (i izvore)

Nemoguće je pratiti svaku vijest iz svakog kutka svijeta. Odaberite nekoliko pouzdanih izvora informacija koje ćete redovito pratiti. "Odlučio sam pratiti dva news portala i jedan podcast o aktualnim događanjima. Tako sam uvijek u toku, a da se ne osjećam preopterećeno," kaže Hrvoje (22), student.

 

Vrijeme je za vijesti

Odredite određeno vrijeme dana za čitanje ili slušanje vijesti. Umjesto da cijeli dan provodite skrolajući po bespućima interneta, odvojite, na primjer, jutarnjih 30 minuta za ažuriranje. "Jutarnja kava je moje vrijeme za vijesti. Poslije toga se fokusiram na druge stvari," objašnjava Ana (19), studentica prava.

 

Koristite agregatore vijesti

Aplikacije poput Feedly ili Flipboard mogu vam pomoći da organizirate vijesti koje vas zanimaju na jednom mjestu. Tako možete pratiti teme koje su vam bitne bez da se gubite u moru nepotrebnih informacija. "Feedly mi je promijenio život, sve imam na jednom mjestu i ne propuštam važno," kaže Matej (21), zaljubljenik u tehnologiju.

 

Digitalni detoks: Ugasite obavijesti

Stalne obavijesti s vijestima mogu biti stresne i ometati vašu svakodnevnu rutinu. Isključite push obavijesti za vijesti na svom telefonu ili računalu. "Od kad sam isključio obavijesti, osjećam se manje anksiozno i više fokusirano," dijeli svoje iskustvo Petra (20), entuzijastica zdravog života.

 

Razgovarajte o vijestima

Razgovor s prijateljima ili obitelji o aktualnim događajima može vam pomoći da bolje razumijete i obradite informacije. Osim toga, dobivate različite perspektive koje mogu obogatiti vaše razumijevanje. "Volim raspravljati o vijestima s prijateljima na faksu. Često dobijem nove uvide," kaže Ivana (23).

 

Pauza od ekrana

Ne bojte se povremeno uzeti pauzu od vijesti, pogotovo ako osjećate da vam informacije postaju preopterećenje. "Kad osjetim da mi je previše, dam si dan bez vijesti i društvenih mreža. Pomaže mi da se 'resetiram'," kaže Nikola (22), budući psiholog.

 

Informiranost bez preopterećenja

U današnjem brzom svijetu važno je ostati informiran, ali jednako je važno i brinuti o svom mentalnom zdravlju. S pravim alatima i strategijama, moguće je biti u toku s događanjima bez da se osjećate preplavljeno. Zapamtite, biti informiran ne znači biti preopterećen.

 

Pročitajte više