Europski političari ljuti zbog odluke EBU-a: "To je u interesu neprijateljima Europe"

Foto: Profimedia

Odluka Europske radiodifuzne unije (EBU) da zabrani zastave Europske unije tijekom subotnjeg finala Eurosonga bila je dar "neprijateljima Europe", smatra potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

"Nevjerojatno je to što je EBU napravio", rekao je Schinas za Politico nakon što je završetak natjecanja bio zasjenjen političkim kontroverzama. Dodao je da je odluka EBU-a da "prvi put" isključi zastave, osim onih zemalja sudionica, došla u krivom trenutku s obzirom na europske izbore sljedećeg mjeseca i prosvjede tisuća Gruzijaca na ulicama Tbilisija u znak podrške demokratskim vrijednostima koje zastupa EU.

"Ne mogu pronaći logično objašnjenje zašto EBU ovo radi. Čemu ovo služi? Manje od mjesec dana od europskih izbora, tko će pobijediti zabranom zastave EU na Euroviziji? Samo euroskeptici i neprijatelji Europe", dodao je.

"Žalosno je zabraniti zastavu koja je zastava svih članica EU"

Glasnogovornik predsjednice Komisije Ursule von der Leyen također je kritizirao potez EBU-a rekavši: "Svakako je žalosno zabraniti zastavu koja je zastava svih članica EU i ostalih članica Vijeća Europe koje sudjeluju u natjecanju i često vijori uz državne zastave na javnim zgradama."

Glasnogovornik EBU-a rekao je da je politika o zastavama na Euroviziji ove godine "ista kao i 2023.", s tim da je obožavateljima dopušteno ponijeti samo zastave "zemalja sudionica i zastave duginih boja". Ali snimke prošlogodišnjeg događaja jasno pokazuju mnoštvo zastava EU u publici.

Schinas je rekao da će to pitanje pokrenuti s upravom EBU-a. "Razgovarat ću s njima. Neću dopustiti da ovo prođe. Tražit ću objašnjenja i pojašnjenja", rekao je.

Pročitajte više