Jato kitova ubojica ostalo zarobljeno u ledu, nitko im ne može pomoći

Screenshot: X

Čini se da je skupina od najmanje 10 kitova ubojica zarobljena u morskom ledu kod sjevernog japanskog otoka Hokkaida, izvijestila je u utorak japanska televizija NHK.

Dužnosnici iz obalnog grada Rausu kažu da trenutno nemaju način na koji bi mogli spasiti orke, koje je prvi uočio lokalni ribar te pozvao obalnu stražu. "Nemamo drugog izbora nego čekati da led pukne i da se kitovi izvuku", rekao je jedan od njih za NHK.

Snimka drona, koju je u utorak podijelila lokalna organizacija za zaštitu divljih životinja Wildlife Pro LLC, prikazuje kitove kako se bore u malom procjepu među ledom. "Vidio sam oko 13 kitova kako proviruju iz rupe u ledu. Kao da se bore za dah", rekao je jedan djelatnik organizacije.

Slično se dogodilo i 2005.

2005. godine dogodila se slična stvar, a kitovi su tada, nažalost, uginuli.

Kitovi inače mogu dugo biti pod vodom, ali kitovi ubojice općenito ostaju uronjeni samo nekoliko minuta.

More kod istočnog Hokkaida, najsjevernijeg glavnog japanskog otoka, svake je zime prekriveno ledom. Količina leda posljednjih se godina smanjila zbog porasta temperature mora uzrokovanog klimatskom krizom. Stručnjaci su objasnili da je nedostatak vjetra ovog tjedna značio da su se ledene ploče jedva pomaknule.

Pročitajte više