Jedini horor festival u Hrvatskoj pripremio niz projekcija, nastupa i M.O.R.T.

Foto: Press

U prostorijama DKC Kino Sv. Filip i Jakov u petak i subotu (3. i 4. svibnja) održat će se 7. FJAKA film festival.

Ovogodišnji festival istražuje moć, složenost i dubinu ženskog iskustva unutar žanra horora. Kroz filmska djela istražit će se različiti aspekti ženskog lika u svijetu horora, od heroina do antiheroina, od žrtve do preživjele. Na ovom festivalu posvećenom ženama u hororu, istražit će se kako su se filmski stvaratelji bavili temama kao što su feminizam, identitet, moć i strah kroz objektiv ženskih protagonista.

"U sklopu ovog događaja, prikazat će se tri iznimna filma - Carrie, Ready or Not i Descent, koji svaki na svoj način istražuju različite aspekte ženskog iskustva unutar žanra horora te koji će vas emocionalno angažirati, potaknuti na razmišljanje i možda čak promijeniti vaš pogled na žanr horora", kažu organizatori festivala.

O filmovima

Carrie (1976) je klasik horora koji je režirao Brian De Palma prema romanu Stephena Kinga. Carrie White (glumila ju je Sissy Spacek) predstavlja simbol snage i ranjivosti žene koja se bori s tinejdžerskim izazovima, nasiljem i majčinim zlostavljanjem. Ovaj film istražuje teme tinejdžerske osamljenosti, društvenog isključivanja i moći. Glavna glumica Sissy Spacek je za svoju ulogu Carrie White nominirana za Oscara, što je rijetko dostignuće za glumice u horor filmovima.

Horor-komedija Ready or Not (2019) donosi osvježavajući pristup žanru. Glavna junakinja Grace (glumila ju je Samara Weaving) postaje središnja figura u smrtonosnoj igri opstanka nakon što se uda za bogatu obitelj. Grace se suočava s izazovima i traumama dok se bori za vlastiti opstanak i pravdu. Film istražuje temu klase i privilegija te donosi snažnu poruku o nepravdi i borbi za preživljavanje.

Napeti horor triler Descent (2005) prati skupinu žena koje se bore za preživljavanje nakon što su zarobljene u pećini s neotkrivenim opasnostima. Glavna junakinja Sarah suočava se s unutarnjim demonima i traumama dok se bori za opstanak i osvetu.Descent istražuje temu snage i solidarnosti među ženama u ekstremnim situacijama, pružajući snažnu poruku o hrabrosti i otporu.

Koncerti 

Nakon brojnih festivalskih i klupskih nastupa, slavlje će ovogodišnjeg izdanja Fjaka Film Festivala u subotu zaokružiti rock bend M.O.R.T. 

Od albuma prvijenca, Vrhunsko dno 2012. godine, M.O.R.T. iza sebe broji više od 400 koncerata i nastupe izvan regije. Između ostalog, može se izdvojiti mini-turneja u Londonu, Liverpoolu, Irskoj, kao i nastup u bugarskom Plovdivu 2018. godine. Bend je također nekoliko puta bio nominiran i za Porin 2015. godine. Osim nominacije za najboljeg izvođača godine, bendov treći studijski album, Tužna kocka nominiran je za rock album godine.

Dan prije, u petak, nastupit će dva zadarska autorska benda - Kriptidi i Rich Man. 

"Kao predstavnici tzv.minimalizma, naša je glazba spoj rock’ n rolla i bluesa. Ponekad se čini da u pjesmama ima više rock' n rolla, dok ponegdje prevlada blaga doza bluesa, no sve su to samo nijanse koje se isprepliću i zajedno kao da se bore koja će prevladati", poručili su članovi benda Rich Man.

Program

Petak, 3. svibnja

18:30   Otvorenje: izložba filmskih plakata
19:00   Ready or Not (2019), 95 min
21:00   Descent (2005), 99 min
22:30   Svirka: “KRIPTIDI” & “RICH MAN” (ZD)

Subota, 4. svibnja

19:00   Otvorenje: izložba filmskih plakata
20:00   Carrie (1976), 98 min
21:30 Razgovor s dr.sc. Jelenom Kupsjak
            Tema: Tjelesna autonomija i horor
22:00   Svirka: M.O.R.T. (SI)                               

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Pročitajte više