Jednostavan test s krekerom otkrit će vam debljate li se zbog ugljikohidrata

Foto: Instagram

TELEVIZIJSKI voditelj i liječnik Xand Van Tulleken priznaje da voli jesti ugljikohidrate, iako su ga u jednom trenu doveli do 120 kilograma. Iako je u međuvremenu skinuo gotovo 40 kilograma, ne skriva da su mu ugljikohidrati slabost.

Kako bi otkrio istinu o tim nutrijentima, popričao je s nekoliko stručnjaka u svojoj emisiji koja se emitira na BBC-ju. Iako danas mnogo ljudi pokušava u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate, Van Tulleken iz osobnog iskustva zna da to nije najbolje rješenje. 

"Nisu svi ugljikohidrati jednaki, neki su dobri za nas, iako postoje oni loši zbog kojih se debljamo, imamo veće šanse za obolijevanje od dijabetesa te ugrožavaju našu plodnost", tvrdi.

Neki mogu jesti hranu bogatu ugljikohidratima bez straha od viška kilograma, jer ih njihova tijela brzo procesuiraju, tvrdi Van Tulleken, dodajući da neki nemaju tu sreću.

Kako biste otkrili jeste li u prvoj ili drugoj skupini, jednostavno uzmite kreker i žvačite ga 30 sekundi. Ako je u manje od tog vremena postao sladak u vašim ustima, brzo procesuirate ugljikohidrate. Ako ste žvakali više od pola minute, a on i dalje ima isti okus kao na početku, trebali biste razmisliti o smanjenju konzumacije ugljikohidrata.

Kanadska genetičarka Sharon Moalem koja je kreirala test tvrdi da spora ili nepostojeća promjena okusa pokazuje da vaše tijelo ne procesuira ugljikohidrate učinkovito. Zbog toga gomilate kilograme.

Fiziološki mehanizmi koji stoje iza rezultata ovog testa nisu potpuno objašnjeni, pretpostavlja se da je stvar u genetici. Nekim ljudima slina je puna amilaze koja brzo razgrađuje ugljikohidrate, zbog čega kreker brzo dobiva slatkasti okus. Ako se okus promijeni u roku do 14 sekundi, vaše tijelo pretvara brzo ugljikohidrate u energiju i dnevno biste trebali konzumirati 250 grama ugljikohidrata (u prosjeku četiri šnite kruha od cjelovitih žitarica). Ako vam treba od 15 do 30 sekundi, trebali biste konzumirati 175 grama ugljikohidrata (tri i pol šnite). Ako vam treba više od pola minute, ne procesuirate dobro ugljikohidrate pa biste se trebali ograničiti na 125 grama dnevno (tri šnite kruha).

"Bež i bijeli" ugljikohidrati su loši i općenito ih jedemo previše. Bež ugljikohidrati nalaze se u namirnicama punima škroba poput krumpira, tijesta, riže i bijelog kruha. Bijeli su u zaslađenim napicima, slatkišima i keksima.

Trebali biste povećati unos zelenih ugljikohidrata, onih iz voća i povrća koji polako otpuštaju energiju.

Pročitajte više