Još niste kupili poklone? Znamo koje su knjige odličan dar baš za svakoga

Foto: Press, 123RF

PROŠLOG smo tjedan odabrali neke naslove idealne za pod bor, a sada ćemo listu proširiti te uključiti specifične književne ukuse kako bismo vam pomogli da što manje razbijate glavu odabirom.

Krimić

Glasovi u tami – Carlo Lucarelli

Knjiga koju mnogi nazivaju talijanskom verzijom "Kad jaganjci utihnu". Serijski ubojica hara Bolognom. Zovu ga Iguana, jer nakon svakog zločina preuzima identitet žrtve kako bi ušutkao "paklena zvona" što mu odjekuju u ušima. Inspektorica Grazia Negro pokušava mu stati na kraj, a jedini svjedok koji ga može prepoznati slijepi je mladić Simone.

Ljubić

Kao voda za čokoladu – Laura Esquivel

Novo izdanje omiljenog modernog klasika. Jedno od najuspješnijih djela hispanske književnosti, originalno duhovita, čarobno dirljiva i neumitno tragična, ova ljubavna pripovijest osvojit će vas kao što je svojim istinskim životnim šarmom osvojila srca milijuna čitatelja širom svijeta.

Publicistika

Ljudski rod – Rutger Bergman

"Ljudski rod natjerao me da iz sasvim novog kuta vidim čovječnost", napisao je o ovoj knjizi veliki Yuval Noah Harari. Mladi danski povjesničar Bergman ponudio nam je svoje viđenje ljudskog roda koje je, vjerovali ili ne, optimistično jer čovjeka promatra kao suštinski dobrog. Žalosno je što su takve ideje revolucionarne, što govori o našem odnosu prema nama samima. Možda se on nakon čitanja ovog naslova promijeni.

Self help

Sredite se – Gary John Bishop

Među popularnijim novim naslovima iz područja samopomoći. Dosadilo vam je osjećati se us*ano? Ako jest, Gary John Bishop ima odgovor. U ovom izravnom priručniku Bishop nudi alate i savjete potrebne da razbijete okove koji vas sputavaju i postanete istinska i sređena inačica sebe. "Probudite čudo u sebi", savjetuje vam. Volite li psovati u sebi te se tome potom nasmijete, ovo je knjiga za vas.

Za roditelje

Racionalan roditelj – Emily Oster

U vremenima kada je iznimno teško razlučiti što je činjenica, a što fikcija, američka ekonomistica i majka dvoje djece Emily Oster nudi nam vodič kroz rano roditeljstvo koji se oslanja na istraživanja, a ne na folklor. Sva pitanja koja se tiču djece i roditelja od rođenja do predškolske dobi razumno su obrađena te vam omogućuju da bez grižnje savjesti odučite kako ćete postupati.

Znanstvena fantastika

Dug put do malog, gnjevnog planeta – Becky Chambers

Ovaj simpatični roman Becky Chambers postao je omiljeno utočište svim ljubiteljima maštovitih putovanja svemirom. Autoričina vizija je široka i ljude smješta u veliki, veliki svemir prepun raznih vanzemaljaca i neobičnih planeta. Želite li pročitati jedan SF ove godine, uzmite ovu knjigu.

Za klince

Atlas gradova – Miralda Colombo

U vremenu kada se jedva može prošetati svojim krajem (ili kvartom), radoznaloj djeci, srećom, možemo pokloniti knjige koje ih vode u najzanimljivije gradove svijeta. Ovaj šareni atlas donosi pregršt zabavnih priča, atrakcija koje se ne propuštaju, običaja i okusa koji ostavljaju bez daha. Zabavne aktivnosti kao safari ili šetnja među neboderima otkrit će djeci fascinantne činjenice o svijetu koji ih čeka u, nadamo se skoroj, budućnosti.

Za svakoga bez greške

Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackesy

Moderna basna za sve uzraste, predivna knjiga Dječak, krtica, lisica i konj, pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Charleya Mackesya. Ovo je priča koja govori o prijateljstvu jednog znatiželjnog dječaka, jedne pohlepne krtice pune života, jedne lisice koju je život učinio opreznom i jednog mudrog, nježnog konja. Četvero prijatelja istražuje svijet. Postavlja si pitanja. Prolazi kroz oluje. Uče voljeti. Veliki, veliki svjetski hit koji zaslužuje krasiti svaku kućnu biblioteku.

Pročitajte više