Kako emocionalna inteligencija utječe na vaše odnose i posao?

Foto: Press

JESTE li se ikad sukobili s nekim ili propustili neko iskustvo zato što niste uspjeli kontrolirati vlastite osjećaje? Ponekad ste možda ušli u sukob i narušili odnose jer ste taj dan bili loše volje, iziritirani ili čak ljubomorni na nekoga.

Naše emocije uvelike utječu na odluke koje svakodnevno donosimo i na kvalitetu života kojeg vodimo. To potvrđuje i trenerica poslovnih vještina Sonja Harapin Štrbac iz HalPet centra za poslovnu edukaciju koja tzv. "mekim vještinama" podučava menadžere, timove i zainteresirane pojedince.

Emocije kao okidač odluka na poslu - i kod kuće!

Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja i upravljanja vlastitim i tuđim osjećajima. Ona utječe na vašu radnu učinkovitost, fizičko i mentalno zdravlje, društvene vještine i odnose s drugima.

"Jednom kad naučite prepoznati osjećaje i kontrolirati ih, donosit ćete bolje odluke za sebe i svoju okolinu. Takve odluke brzo će pokazati i rezultate u postizanju ciljeva", kaže Sonja iz HalPeta.

"Emocionalna inteligencija, iako desetljećima istraživana, još uvijek je relativno malo poznata vještina, no upravo ona razlikuje vrlo uspješne i zadovoljne osobe od onih manje uspješnih i manje zadovoljnih. Rješenja za emocionalno inteligentno ponašanje su jednostavna no, kao i uvijek, praksa je ta koja čini razliku. Cilj je ponuditi jednostavne strategije i tehnike kako bi ih naši klijenti odmah mogli primijeniti u praksi s ciljem kontroliranja svojih osjećaja i poboljšanja odnosa", dodaje Sonja.

Opisala je da su joj neki polaznici prije edukacije znali priznati da nerijetko uđu u konflikt s partnerom, kolegom ili šefom zbog naizgled sitnice, a ta sitnica se pretvori u problem puno većih razmjera.

"Kad naučite komunicirati svoje osjećaje na vrijeme, to više neće biti konflikt koji oštećuje odnos. Naučit ćete pristupiti drugoj strani kroz zdrav razgovor o problemu i zajedno ćete pronaći rješenje", zaključuje.

Samokontrolom i samosvjesnošću do uspjeha

Prepoznavanjem vlastitih osjećaja oni više neće vladati vama već vi njima. Kad shvatite koji je uzrok nekog osjećaja, moći ćete ih kontrolirati i u konačnici okrenuti situaciju u svoju korist.

HalPet je, uz treninge uživo i virtualno, izradio i LPC online - prvi hrvatski edukacijski webshop u kojem je jedan od najprodavanijih proizvoda u ovim izazovnim vremenima upravo online edukacijski program Emocionalna inteligencija. Edukaciji možete pristupiti s bilo kojeg uređaja i u vrijeme koje vam najviše odgovara. 

Edukaciji pristupite ovdje, a na OVOJ poveznici posjetite prvu hrvatsku edukacijsku trgovinu.

Pročitajte više