Kako otkriti fake news: Savjeti za prepoznavanje istinitih informacija na internetu

Shutterstock

Ima ona basna o dječaku i vuku, svi je znaju. Dječak je mještanima u selu toliko puta rekao neistinu da mu, kada se vuk zaista pojavio, nitko nije vjerovao. Svijet informacija na internetu često je baš takav. Danas sve može biti istina, a ništa i ne mora.

Priča o dječaku i vuku duboko ukazuje na problem lažnih informacija i pitanje povjerenja u digitalnom dobu. U današnjem svijetu prepunom informacija na internetu, važno je razviti kritičko razmišljanje i medijsku pismenost kako bismo prepoznali istinitost vijesti.

Kao što je dječak iz basne izgubio povjerenje mještana zbog svojih laži, tako i širenje lažnih informacija može dovesti do gubitka povjerenja u izvor vijesti. U digitalnom svijetu, gdje svatko može stvarati i dijeliti sadržaj, ključno je naučiti provjeravati izvore informacija i prepoznavati pouzdane vijesti od onih koje su nepouzdane ili čak namjerno obmanjujuće.

Savjeti za prepoznavanje lažnih vijesti uključuju provjeru više izvora, pažljivo provjeravanje autoriteta izvora, analizu samih vijesti kako biste vidjeli je li podržana činjenicama, te provjeru datuma objavljivanja informacija. Edukacija o medijskoj pismenosti igra ključnu ulogu u tome, pomažući ljudima da razviju kritički odnos prema informacijama koje konzumiraju.

I, kako onda znati komu i čemu vjerovati, a koje vijesti odmah prekrižiti jer su lažne, a time i jako opasne?

Provjerite izvor

Prvo pravilo borbe protiv lažnih vijesti je provjera izvora. Ako vijest dolazi s nepoznatog ili sumnjivog portala, budite oprezni. Provjerite povijest tog izvora i vidite jesu li ranije širili netočne informacije. Također, nemojte se oslanjati samo na jedan izvor informacija. Ako nešto čujete ili pročitate, pokušajte potvrditi informacije iz više izvora prije nego što donesete bilo kakve zaključke.

Datum objave

Provjerite datum objave vijesti. Ponekad lažne vijesti se puštaju u opticaj koristeći starije informacije kako bi zavarale čitatelje. Ako je informacija iznenada postala viralna, provjerite je li aktualna ili je već prije bila objavljivana. Često se dogodi da se vijest, koja je na stranim portalima davno bila akutalna, prevede i predstavi kao da novost.

Analizirajte naslov

Naslov može biti prvi znak lažne vijesti. Senzacionalistički naslovi često se koriste kako bi privukli pažnju, dok je sadržaj članka manje senzacionalan ili čak netočan. Lažne vijesti često imaju specifičan stil pisanja koji je namijenjen manipulaciji emocijama. Ako primijetite pretjerano korištenje uskličnika, neprovjerene tvrdnje ili ton koji je pretjerano obojan emocijama koje plaše, šokiraju, iznenađuju, mogli biste biti suočeni s nepouzdanim izvorom.

Provjera fotografija i video materijala

Manipulacija fotografija i video materijala česta je praksa u stvaranju lažnih vijesti. Proučite fotografije i videozapise kako biste bili sigurni da nisu izvučeni iz konteksta ili da se njima nije manipuliralo. Osim toga, možete provjeriti i točnost informacija pomoću brojnih online alata za provjeru činjenica. Naime, fact-checking stranice i alati pružaju vam nepristrane analize svega što možete pronaći na internetu.

Pratite pouzdane portale i medije

Pouzdane novinarske kuće obično se trude održati visoke standarde novinarstva. Ako vijest dolazi iz poznatog i pouzdanog izvora, dakle, ako dolazi od renomiranih medija i portala, mala je vjerojatnost da je u pitanju fake news. Osim toga, senzacionalističke vijesti koje su ujedno i fake news, često nisu potpisane. Točnije, gotovo nikad nisu potpisane. Samo se inkognito puste u eter kako bi napravile kaos.

Važnost kritičkog razmišljanja

Konačno, razvijajte kritičko razmišljanje. Postavljajte pitanja, provjeravajte činjenice i nemojte prihvaćati informacije bez propitkivanja. Budite skeptični, ali otvoreni za istraživanje. U svijetu gdje se informacije brzo šire, ključno je razviti vještine prepoznavanja lažnih vijesti. Kombinacija kritičkog razmišljanja i provjere izvora pomoći će vam da ostanete informirani i izbjegnete širenje netočnih informacija.

Pročitajte više