Klubovi izlaze iz mode: Zašto mladi sve više bježe od noćnog života?

Zapitaš li se ikad zašto je tvoja posljednja objava na Instagramu, a da si u klubu, negdje iz 2020.? Primijetiš li kako su subotnje noći dobile novu dimenziju - umjesto gužve i glasne glazbe u klubovima, sad od prijatelja dobiješ odgovor: hajmo radije do mene "chillati". Izgleda da Generacija Z sve manje izlazi u klubove, ali zašto je to tako? Evo nekoliko mogućih razloga koje je iznio Keep Hush u nalazima nedavnog istraživanja o izlascima u noćne klubove Generacije Z nakon pandemije.

Novac je ključan

Prvo, novac igra veliku ulogu. Keep Hush, u svom clubbing istraživanju, otkrio je da su cijene pića u klubovima i ulaznice za nastupe popularnih DJ-eva nerijetko izvan dosega mnogih mladih ljudi. Evo jedne brzinske računice: pivo ili gin-tonik, koji su među najpopularnijim odabirima, ne možeš dobiti ispod 4 do 7 eura. Onda pomisliš kako bi bilo bolje uzeti neki paket jer ćeš "izaći jeftinije". Kad dođe račun na stol, shvatiš da bi deset osoba trebalo dijeliti troškove kako izlazak ne bi ispao preskup. 

Možda još gora stvar je onima koji ne konzumiraju alkohol. Naime, osim što, primjerice, Coca-Cola Zero košta minimalno 3 eura, oni još moraju biti okruženi vjerojatno "veselijim" prijateljima koji se, zbog svog odabira pića. nešto brže zabavljaju. Ako se razumijemo… 

Sve u svemu, na izlasku iz kluba shvatiš kako treba platiti još i taksi jer "tko će sad hodati po ovoj hladnoći/vrućini". A na kraju svega, shvatiš i kako do iduće plaće ili stipendije ne želiš pogledati bankovni račun.

Zabava je - doma

S druge strane, kućne zabave nude pristupačniju alternativu. To su ipak okupljanja i druženja na kojima se može birati vlastita playlista (dobar dan, playlisto na kojoj nitko ne sluša cajke, ali se uvijek nekako nađe "ona stara"), a mogu se kontrolirati i troškovi. U prijevodu - svatko donosi svoje piće.

Također, sa sveprisutnim društvenim mrežama i streaming servisima, zabava je doslovno nadohvat ruke. Zašto izlaziti u klub kada možeš s ekipom gledati najnovije hitove na Netflixu neoprane kose? Onako, u pidžami dok ste taman prije toga svi rekli kako ste stvarno umorni i previše zauzeti poslom da biste izašli?

Osim toga, svijest o mentalnom zdravlju je u porastu. Klubovi, s glasnom glazbom, gužvom i pritiskom da se stalno pleše, mogu biti izvor stresa jer se u dobre plesne pokrete ne računa ruka u zraku i ljuljanje s noge na nogu. Stoga će mnogi mladi ljudi, prema istraživanju Keep Husha, sve više birati mirnija okruženja gdje se mogu opustiti i uživati bez pritiska.

Četvrto, a možda i najprimjetnije, hype oko klubova pada. Klubovi su nekad bili jedino mjesto za zabavu, ali sada postoji mnogo drugih opcija. Mladi su - kao i svi kada su mladi - buntovni, ne žele se uklapati u većinu pa se i ne boje upustiti u drugi oblik zabave. Festivali, tematske zabave, kulturni događaji - sve ovo može pružiti jednako, ako ne i više uzbuđenja od standardne noći u klubu.

Na kraju, svijet se mijenja, a s njim i izlasci. Klubovi su bili in, sada su out. Tko zna što će biti sljedeće? Možda će subotnji izlasci biti u virtualnoj stvarnosti, a možda će se mladi uskoro uz kavu dopisivati s nekom verzijom ChatGPT-a. No, bilo kako bilo, ipak se treba nadati da se neće izgubiti taj "human touch", a zabavu će, kao i uvijek, svatko pronaći za sebe.

 

Pročitajte više