Kolinda u majici s likom poznate sutkinje poslala ženama poruku

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

BIVŠA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je na konferenciji LeaderSHE u Zagrebu gdje se pojavila u majici na kojoj je citat pokojne sutkinje američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg.

Kolinda je sudjelovala na konferenciji o ulozi žena u društvu kao i važnosti interdisciplinarnosti, uključivosti i prihvaćanja različitosti te poticanja kulture uspjeha, gdje je govorila o "preprekama, predrasudama, prilikama, ali i prednostima s kojima se susrela kao predsjednica države".

Kolinda je razgovarala s Vedranom Likan, a pritom je nosila majicu s portretom američke odvjetnice i sutkinje Ruth Bader Ginsburg i njezinim citatom: "Nikad ne podcjenjuj moć djevojke s knjigom."

Ruth Bader Ginsburg je 1993. godine postala druga žena koja je ikada služila na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, a od tada je bila vodeći glas za ravnopravnost spolova, interese žena te građanska prava i slobode. 

Presudu Rue v. Wade kritizirala je i prije nego što je došla na Vrhovni sud, sugerirajući da bi presuda koja štiti prava na pobačaj bila trajnija da se temeljila na klauzuli o jednakoj zaštiti Ustava, odnosno da je bila usredotočena na ravnopravnost spolova, a ne na pravo na privatnost, piše The Washington Post.

Pročitajte više