Kako se zvao u Hrvatskoj od 1996. godine? Okušajte se u kvizu o Prazniku rada

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

SIGURNO znate da se danas obilježava Međunarodni praznik rada, no koliko zapravo znate o tom prazniku? U nastavku vam donosimo kviz s osnovnim povijesnim (i drugim) činjenicama o Prazniku rada koji se diljem svijeta obilježava 1. svibnja. Hoćete li znati točno odgovoriti na sva pitanja?

P.S. U slučaju da niste znali, proskrolajte još malo - u nastavku vam donosimo mali šalabahter...

.
.

.
.
.
.
.

  • Praznik rada, također poznat kao Međunarodni praznik rada, obilježava se 1. svibnja u mnogim zemljama diljem svijeta. Ovaj praznik se obilježava u spomen na borbu radničke klase za poboljšanje radničkih prava i radnih uvjeta.
  • Prvi put je obilježen u Chicagu 1886. godine, kada su tisuće radnika prosvjedovale tražeći osamosatni radni dan. Prosvjedi su eskalirali u nasilje, a nekoliko dana kasnije došlo je do bombaškog napada i sukoba s policijom.
  • U Hrvatskoj se 1. svibnja obilježava od 1890. godine, kada su hrvatski radnici organizirali prosvjede tražeći bolje radne uvjete i kraći radni dan.
  • U mnogim zemljama diljem svijeta, Praznik rada je nacionalni blagdan i neradni dan. To uključuje zemlje poput Kine, Rusije, Francuske, Španjolske, Italije i Njemačke.
  • Praznik rada također se povezuje s tradicijom maydaya, koja se odnosi na tradicionalno slavljenje proljeća u Europi. U nekim zemljama, poput Francuske, prosvjednici nose simbolične cvjetne vijence ili lopoče tijekom prosvjeda.
  • U SAD-u se 1. svibnja ne obilježava kao Međunarodni praznik rada, već se taj praznik slavi prvi ponedjeljak u rujnu, a naziva se Dan rada.
  • Praznik rada je povezan s nekoliko drugih praznika koji se obilježavaju diljem svijeta, uključujući Međunarodni dan žena, Međunarodni dan dječjeg rada i Međunarodni dan borbe protiv ropstva i trgovine ljudima.

Pročitajte više