Ljubav je poput droge - stalno želimo više!

ZALJUBLJIVANJE može imati isti učinak kao i uzimanje droga poput kokaina i može baš kao i droga izazvati ovisnost, objavili su britanski znanstvenici.

Dr. John Marsden, voditelj Nacionalnog centra za ovisnost londonske bolnice Maudsley, kazao je da mozak kod zaljubljenih osoba djeluje poput mozga ljudi koji uzimaju drogu.

"Privlačnost i strast stvarno su poput droge. Stalno želite još", kazao je. Ali - kao i kod uzimanja droge - prvi osjećaj ljubavi s vremenom nestaje.

"Znanstvena istraživanja pokazala su da prva groznica ljubavi traje između tri do sedam godina", dodao je Marsden.

Zaljubljenost pokreće dijelove mozga zadužene za emocije pa zbog nje naše srce kuca tri puta brže nego uobičajeno. Taj proces dovodi veću količinu krvi u obraze i spolne organe, rekao je dr. Marsden.

Njega je zanimalo zašto nas neki muškarci ili žene privlače više od drugih, i što doista tražimo u "idealnom partneru".

"Najčešće nas privlači miris osobe koja ima drukčiji imunološki sustav od nas pa nas tako ne privlače članovi naše obitelji. Naša nas biologija vodi prema savršenom kompromisu između sličnosti i razlika, a tu ravnotežu tražimo svaki put kad moramo izabrati lice ili miris", rekao je dr. Marsden.

"Ljudsko tijelo razvijalo se milijunima godina s jednim ciljem: da ide dalje i razmnoži se", smatra dr. Marsden.

Prema rezultatima istraživanja, "spolni su odnosi zamka" u kojoj se čvršće povezujemo s partnerom.

"Svi znamo da možemo imati spolne odnose s nekim u koga nismo zaljubljeni, ali ako s jednom osobom imate učestale seksualne kontakte postoji velika mogućnost da se u nju i zaljubite", dodaje britanski znanstvenik.

Prema ovom istraživanju također se čini da nas ljubav može pogoditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

Pročitajte više