Kako mozak reagira na ljubav

Kako mozak reagira na ljubav
ZNANSTVENICI kažu da su proučili kemijske rakcije u muškaraca i žena na početku veze i otkrili što se događa s mozgom kad se zaljubimo.

Njihovo istraživanje objavio je časopis Society for Neuroscience, a otkriva aktivnost u područjima mozga povezanima a energijom i ushitom, al ženski mozgovi pokazuju emotivnu reakciju, a muški aktivnost vezanu uz seksualno uzduđenje.

Kako bi otkrili što se događa u zeljubljenom mozgu, istraživači su funkcionalnom magnetnom rezonancijom (fMRI) skenirali mozgove 17 mladih muškaraca i žena.

Ispitanici su naizmjence gledali sliku osobe koju vole i osobe prema kojoj imaju neutralne osjećaje. Između pokazivanja slika ispitanicima je dan neki zadatak koji bi ih odvratio od emocionalne reakcije na fotografiju.

Znanstvenici su otkrili da je osjećaj intenzivne romantične ljubavi povezan s aktivnošću onih dijelova mozga koji imaju visoku razinu aktivnosti dopamina.

Dopamin je kemikalija u mozgu koja stvara osjećaj zadovoljstva. Povišena razina dopamina povezuje se s pojačanom energijom, motivacijom da se osvoji nagrada i s osjećajem ushita.

Istraživači su otkrili da se i u drugim dijelovima mozga aktivnost promijenila, između ostalih, kao što je to već jedna studija pokazala, u dijelu koji je aktivan kad osoba jede čokoladu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivnost je jača što je osoba zaljubljenija, ali istraživači su otkrili razlike među spolovima.

Većina žena pokazala je pojačanu aktivnost u područjima povezanima s nagradom, osjećajima i pažnjom.

Muški su mozgovi uglavnom pokazali izmijenjenu aktivnost u područjima za vizualnu obradu, npr. u području vezanom za spolnu uzbuđenost.

Voditeljica istraživanja dr Helen Fisher, s američkoga sveučilišta Rutgers u New Brunswicku, kaže: "Vjerujemo da je romantična ljubav razvijeni oblik jedne od triju primarnih moždanih mreža koje su evoluirale kako bi upravljale reprodukcijom sisavaca".

"Spolni nagon evoluirao je da motivira jedinku za seks s bilo kojim odgovarajućim partnerom. Privlačnost, prethodnica romantične ljubavi u sisavaca, evoluirao je da bi jedinke za parenje izabirale one partnere koji im više odgovaraju jer se tako skraćuje vrijeme udvaranja i štedi energija", objašnjava.

"Muško-ženska vezanost evoluirala je kako bi jedinke s partnerom ostale dovoljno dugo za dovrše roditeljske dužnosti".

Istraživači planiraju provesti i studiju u kojoj će skenirati mozak muškaraca i žena koje su partneri nedavno odbacili.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara