McCartney najbogatiji rocker 2002. prema časopisu Rolling Stone

"I DONT care too much for money" (Ne marim baš za novac), pjevao je nekad Paul McCartney, no to ga nije spriječilo da se nađe na vrhu liste najbogatijih pop umjetnika koju 14. ožujka objavljuje časopis Rolling Stone.

Bivši Beatlesovac prema nekima je bio prvi rock milijarder, a u 2002. je zaradio 72 milijuna dolara. Prihodi uglavnom dolaze od turneje, prve u zadnjih devet godina, prema drugoj godišnjoj listi "50 najbogatijih rockera" američkog časopisa.

Turneje su i inače glavni izvor zarade u godini u kojoj je prodaja ploča naglo pala.

Druga na listi je grupa Rolling Stones, sa zaradom od 44 milijuna dolara, zahvaljujući rasprodanoj turneji, prvoj od 1997. godine.

Trećeplasirani Dave Matthews Band gotovo ništa od svojih 31,3 milijuna dolara nije zaradio od prodaje ploča, nego od koncerata. Prošle godine je bio na 4. mjestu, iako mu je ukupna zarada bila 43,4 milijuna dolara.

Prošlogodišnji pobjednik, grupa U2, ove se godine nije ni pojavila na listi, jer je samo izdala kolekciju najboljih pjesama.

Eminem, čiji je "The Eminem Show" 2002. godine bio najprodavaniji album, našao se na 5. mjestu kao jedan od rijetkih koji su zaradili više od ploča nego od turneja.

Na 7. je mjestu Bruce Springsteen, također s uspješnom turnejom povodom albuma "The Rising", kojim je i osvojio nagradu Grammy.

Mariah Carey, koja je prošle godine dobila 30 milijuna dolara prilikom okončavanja ugovora s tvrtkom EMI Group Plc, našla se na 8. mjestu.

Ozzy Osbourne je deseti na listi zahvaljujući MTV-jevoj seriji "The Osbournes", koja je ocijenjena najboljom serijom u povijesti tog američkog televizijskog programa.

Preminuli umjetnici nisu isključeni, tako da se na 12. mjestu našao i Elvis Presley, čije su pjesme korištene u Disneyjevom filmu "Lilo and Stitch".

Britanac Robbie Williams, koji je prošle godine potpisao ugovor s tvrtkom EMI, vrijedan 125 milijuna dolara, na 13. je mjestu, s gotovo 20 milijuna dolara zarade više nego prošle godine.

Pročitajte više