Mjerite li opseg svog struka? Evo što se događa kad prijeđe 80 i 94 cm

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Merkur osiguranje

SVAKE godine posežemo za sve većim trapericama. Razlog nisu samo manji konfekcijski brojevi, nego i alarmantna "epidemija debljine" koja sve više pogađa Hrvatsku i svijet. 

U posljednjih 30 godina znatno je narastao broj pretilih osoba. U svijetu s tim problemom živi više od milijardu ljudi, a u Hrvatskoj se svaka treća osoba suočava s prekomjernom težinom. To znači da prosječno u svakoj obitelji živi barem jedna osoba s ovim problemom. 

U Hrvatskoj je 2022. godine zabilježeno oko 28 posto pretilih žena i 35 posto pretilih muškaraca, pokazuju rezultati najnovije studije, objavljene u ožujku u znanstvenom časopisu Lancet. To je 15, odnosno 24 posto više u odnosu na razdoblje od prije 30 godina.

Kad su u pitanju mlađe generacije poput djece i adolescenata, također se može primijetiti ta zabrinjavajuća statistika. U istom razdoblju, od 1992. do 2022., stope pretilosti među djecom i adolescentima porasle su čak četiri puta, pokazali su podaci prikupljeni na čak 222 milijuna ispitanika u 190 zemalja obuhvaćenih studijom. 

Što je pretilost zapravo? Definira se kao stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u tijelu. Otkriva se tako što se mjeri indeks tjelesne mase, a on se izračunava jednostavnom formulom. Tjelesna težina u kilogramima podijeli se s kvadratom visine u metrima ili opsegom struka. Kad izračun bude brojka 30 ili više, osoba je pretila. Kod opsega struka, alarm se pali iznad 94 cm za muškarce i preko 80 cm za žene. 

Povećan krvni tlak i rizik za razvoj šećerne bolesti samo su neki od problema

U današnjem užurbanom svijetu, u kojemu brza hrana i sjedilački način života postaju norma, nezdrava prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost glavni su krivci za nakupljanje kilograma i rastuću opasnost od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Osim što uz kilograme rastu konfekcijski brojevi, raste i opasnost od razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema. Značajno se povećava opasnost od rasta krvnog tlaka, pri čemu osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju 2-6 puta veći rizik razvoja hipertenzije. No tu problemi ne staju. 

Foto: Shutterstock

Što pretilost može učiniti našem tijelu? Prekomjerna težina uzrokuje i povišene vrijednosti kolesterola u krvi zbog unosa zasićenih masti, povećava rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Također pospješuje aterosklerozu, tj. zadebljanje arterija, opterećuje zglobove i kralježnicu te doprinosi češćoj pojavi proširenih vena, hernija i žučnih kamenaca.

Pretilost može biti kobna, navodi Zavod za javno zdravstvo, a njezinim posljedicama su izložene sve dobne skupine. No, ona ne mora prerasti u ozbiljna zdravstvena stanja ako se bolesti uzrokovane njome na vrijeme prepoznaju i krenu liječiti. 

Jedan od načina kako se boriti s ovim problemom, kao i kod raznih drugih zdravstvenih stanja, redoviti su zdravstveni pregledi. Tako se može očuvati zdravlje, ali i spasiti živote. Stoga je od iznimne važnosti da se obavljaju redoviti sistematski pregledi barem jednom godišnje. Prema dostupnim podacima, to čini tek pet posto građana. 

Kako bi svojim klijentima ponudili adekvatnu brigu o zdravlju, iz renomirane osiguravajuće kuće Merkur ponudili su dodatno zdravstveno osiguranje health4me Premium. Tako osiguranicima pružaju širok spektar specijalističkih usluga koje se mogu koristiti prema zdravstvenim potrebama.

Zdravstveno osiguranje za sve potrebe 

U ponudi Merkur dodatnog zdravstvenog osiguranja health4me Premium četiri su paketa različitih godišnjih limita – basic, basic+ medium i complete. Prednost im je što broj pregleda nije ograničen, već osiguranici biraju paket koji najbolje odgovara njihovoj potrebi za osiguranjem svog zdravlja. Ovisno o paketu, limiti se kreću od 300 do 2000 eura.

U sve pakete uključeni su specijalistički pregledi, dijagnostičke obrade te high-tech dijagnostika. Osim toga, nude se laboratorijske pretrage, male operacije i fizikalna terapija, sve prema indikaciji liječnika.

Ilustracija: Shutterstock

Osjete li potrebu, osiguranici mogu obavljati i specijalističke preglede bez indikacije. To uključuje i kućnu njegu te drugo liječničko mišljenje. Pri tome se ne mora dugo čekati na pregled, kao ni na nalaze.  

Sistematski pregled može se obaviti i u hotelu

Ako žele, korisnici osiguranja health4me programa mogu dopuniti svoju policu Preventivnim programom fit4life. U ponudi su četiri fit4life programa - Classic, Fitness, Relax ili Food. Ovisno o odabranom programu, klijenti mogu sami odabrati žele li sistematski pregled obaviti u nekom hotelu ili opustiti se uz wellness ili zatražiti savjete nutricionista ili pak klasični sistematski pregled u poliklinici. Također mogu izabrati nekoliko mjeseci vježbanja u odabranim fitness centrima.

Klijenti koji se odluče na fit4life program, otkrit će da je njegova prednost, što uz osnovno pokriće, osiguranici mogu svake godine dogovoriti različitu ili istu uslugu s dodatnim pogodnostima, poput programa koji uključuje savjete nutricionista ili vježbanje u odabranim fitness centrima.

Dodatna prednost Merkur osiguranja je ta da klijenti ostvaruju pravo na korištenje besplatne Merkur aplikacije. Aplikacija nudi mogućnost prijave štete, odnosno troškova nastalih korištenjem health4me Premium osiguranja te pregled ugovorenih polica osiguranja.

Tu se može pronaći i popis partnera Merkur bonus programa kod kojih ostvaruju popuste na razne lifestyle usluge (hoteli, dućani s odjećom i obućom, dućani zdrave prehrane, fitness centri, dentalne usluge i sl.).

Sponzorirani sadržaj donose Index i Merkur osiguranje u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više