Mladi i politika: Kako se mladi angažiraju i što žele promijeniti?

Freepik

Mladi ljudi danas nisu samo budućnost Hrvatske; oni su njezina sadašnjost. Umjesto da budu pasivni promatrači, sve veći broj mladih aktivno se uključuje u političke procese i traži promjene. No kako točno mladi pristupaju politici i koji su im prioriteti?

Aktivizam putem društvenih mreža

U doba digitalne revolucije, društvene mreže postale su primarno sredstvo za mlade kako bi izrazili svoje stavove. Kampanje, online peticije i viralne poruke postaju snažan alat za promjenu.

Udruga mladih i političke platforme

Brojne nevladine organizacije i udruge mladih usmjerene su na političku edukaciju, podizanje svijesti i lobiranje za promjene u određenim političkim pitanjima, bilo da se radi o obrazovanju, zapošljavanju ili klimatskim promjenama.

Direktno sudjelovanje u političkim strankama

Mnogi mladi postaju članovi političkih stranaka, aktivno sudjelujući u kreiranju politika, kandidirajući se za različite funkcije ili sudjelujući u kampanjama.

Neformalni oblici protesta

Mladi često koriste nekonvencionalne metode kako bi privukli pažnju na određena pitanja. Od školskih štrajkova zbog klimatskih promjena do uličnih performansa, mladi koriste kreativne načine kako bi iskazali svoj stav.

Edukacija i osvještavanje

Osim što se bore za svoja prava i stavove, mladi prepoznaju važnost edukacije svojih vršnjaka. Organiziraju radionice, tribine i predavanja kako bi informirali i osnažili druge mlade ljude.

Što mladi žele promijeniti?

Obrazovanje: Mladi traže modernizaciju obrazovnog sustava, integraciju novih tehnologija u učionice i kurikulum koji je relevantan za 21. stoljeće.

Zapošljavanje: Veće mogućnosti za mlade, bolji uvjeti rada i smanjenje prekarnih poslova na vrhu su liste prioriteta.

Klimatske promjene: Mladi su sve svjesniji utjecaja klimatskih promjena i traže hitne mjere kako bi se zaštitila planeta.

Prava manjina: Bilo da se radi o LGBT+ pravima, pravima manjina ili pravima žena, mladi žele inkluzivno društvo u kojem su sva prava poštovana. Mladi danas nisu samo pasivni konzumenti političkih odluka; oni su aktivni kreatori budućnosti. S obzirom na energiju, kreativnost i odlučnost koju mladi donose na političku scenu, budućnost Hrvatske svakako izgleda svijetlo.

Pročitajte više