Aktivist koji je za svoj cilj šetao bos Amerikom, poginuo na bizaran način

Foto: Facebook/Instagram

MARK BUMMER, aktivist koji je hodao bos Amerikom kako bi podizao svijest o klimatskim promjenama, umro je na licu mjesta nakon što ga je udario SUV (Sports Utility Vehicle).

33-godišnji aktivist mnogima je bio heroj, a na izazov hodanja po Americi odvažio se u listopadu prošle godine. Osim što je hodajući bos podizao svijest o klimi, skupljao je novac za udrugu FANG koja promiče nenasilan otpor prema industriji prirodnih plinova. Udruga je aktivistu na svojoj Facebook stranici objavila dirljivu posvetu. 

Njegovu smrt potvrdila je policija na Floridi gdje ga je na cesti "Highway 90" u okrugu Walton pogodio crnu Buick SUV te je na mjestu proglašen mrtvim. Bio mu je to 101. dan putovanja.

Tijekom svoje šetnje nosio je prsluk kako bi ga vozači lakše uočili, no životna ironija htjela je drugačije. "Želim spasiti zemlju", pisao je na svojoj Facebook stranici. Za plemeniti cilj htio je skupiti najmanje 10 tisuća dolara, no nakon vijesti o njegovoj smrti, iznos je već debelo premašen.

Prije nego je krenuo na svoju protestnu šetnju, radio je u knjižnici. "Klimatske promjene najveći su izazov s kojim smo suočeni kao civilizacija. Mnogo znanstvenika se slaže. Ja nisam znanstvenik. Ja sam pjesnik. Ja sam obično ljudsko biće", pisao je na Facebooku gdje se danas od njega opraštaju aktivisti diljem svijeta. 

Pročitajte više