Najpoznatija srpska umjetnica: "Život u Jugi je bio traumatičan i odvratan"

Screenshot: YouTube

NAJPOZNATIJA srpska umjetnica i jedna od najpoznatijih konceptualnih umjetnica na svijetu, Marina Abramović, ove godine je izdala autobiografiju "Prolazim kroz zidove" u kojemu opisuje svoj život od najranijeg djetinjstva.

Abramović je danas poznata po bizarnim performansima koje obožavaju stotine tisuća ljudi diljem svijeta, ali ne krije da je uspjeh postigla tek kada je otišla iz Jugoslavije. U knjizi koja je napisana na engleskom jeziku, a ove godine prevedena na hrvatski, odrastanje u Jugoslaviji opisuje kao odvratno iskustvo. 

U knjizi priznaje da je odrasla u paklu braka njezinih roditelja Voje i Danice Abramović koji su se upoznali tijekom Drugog svjetskog rata i jedno drugom spasili živote.

"Živjeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju. Oduvijek sam znala da je naš dom najraskošniji u gradu, a tek kasnije sam shvatila da živimo u židovskom stanu kojeg su zaplijenili nacisti, pa kasnije partizani", kaže Abramovićeva.

"U Jugoslaviji je vladalo sivilo i oskudica svega i svačega. Tada je započela ta jugoslavenska estetika ružnoće, ali bila sam potpuno svjesna da je moja obitelj povlaštena i da smo mi crvena buržoazija", piše umjetnica.

U knjizi svoju majku Danicu opisuje kao zlostavljačicu koja ju je neprestano tukla i zatvarala u ogromni ormar u spavaćoj sobi. Otac Vojo bio je nešto blaži, ali pakao njihovog braka u kojemu su se neprestano tukli i svađali duboko je utjecao na umjetnicu.

"Majka mi je branila izlaske iza 22:00 sata, branila mi da se sastajem s muškarcima i ljubim s njima. Uvjerila me je da je seks nešto strašno i prljavo te da služi samo kako bi se rađala djeca", priznaje Abramovićeva.

Prije nekoliko godina umjetnica je mnoge šokirala priznanjem da je imala tri abortusa u životu i da nikada nije htjela imati djecu jer bi joj uništili životnu energiju.

Pročitajte više