Najpoznatiji bend na svijetu, The Beatles nastali su prije točno 50 godina



PRIJE točno 50. godina u Liverpoolu je započela karijera jednog od najpoznatijih svjetskih bendova, The Beatles. Naime, bend je 9. veljače 1961. godine imao svoj debitantski nastup u klubu The Cavern. Bend je formirao preminuli John Lennon, a s njim su svirali Paul McCartney, Ringo Starr te George Harrison.


Glazbeni sastav se raspao 1970. godine kad se John Lennon odlučio za samostalnu karijeru nakon što je u bendu došlo do raskola jer su ostali članovi smatrali kako njegova supruga Yoko Ono ima previše utjecaja na njega te šteti njihovom glazbenom stvaranju. Nakon toga je Lennon stvarao nove pjesme koje su bile inspirirane idealističkim idejama o miru i ljubavi u svijetu.

Umro je deset godina nakon raspada Beatlesa, a ispred kuće ga je upucao jedan od opsesivnih obožavatelja. Iako od 1970. godine nikad više nisu svirali svi zajedno, i danas se nalaze na prvim mjestima raznih glazbenih ljestvica te su nekoliko puta proglašavani najboljim bendom u povijesti diskografije. Zajedno su snimili čak 13 albuma.

Pročitajte više