Najštedljiviji Caterham u povijesti

MNOGI bi mogli pomisliti kako se radi o pogrešci, no Caterham, tvrtka sportskim automobilima je dosta stvorila vozilo koje troši nevjerojatno malo goriva.

Radi se o vozilu temeljenom na serijskom modelu Caterham Classic Seven (naslovna fotografija) koji je na natjecanju Shell Eco-Marathon u Rockingham postigao prosječnu potrošnju od svega 2,16 l/100 km, i to sa standardnim Roverovim 1.8-litarskim benzinskim motorom snažnim 105 KS.

Vrhunski rezultat djelo je vrhunskih znalaca. Axon Automotive je zaslužan za karoseriju od plastike ojačane ugljičnim vlaknima, kao i za samu izvedbu vozila.

Ugradnjom lakših sjedala, pneumatika s manjim otporom kotrljanja, te optimizacijom aerodinamičkih svojstava nastojalo se smanjiti potrošnju blizu granice od 2,82 l/100 km (100 mpg). Cilj je nadmašen, a specijalni Caterham je postao jedan od najštedljivijih automobila na svijetu. 

Shell Eco-Marathon je godišnje natjecanje u kojem pobjednik nije onaj koji prvi stigne na cilj, već se traži natjecatelj s najmanjom potrošnjom goriva. Jedini kriteriji su minimalna dopuštena brzina vozila od 24 km/h, te visoki sigurnosni standardi.

Vozila u 40 minutnoj vožnji prolaze sedam krugova, a kao pogonsko gorivo mogu koristiti bilo šta, benzin, ukapljeni plin ili vodik. Jedino je bitno da potroše što manje goriva.

M.N.

Pročitajte više