Nakon brojnih neuspjeha, golemi panda Ling Ling ipak možda postane otac

NAKON niza neuspjelih pokušaja, japanski golemi panda Ling Ling mogao bi dobiti još jednu neočekivanu priliku da postane otac nakon otkrića da se njegova družica tjera, što je neuobičajeno za ovo doba godine.

Tokijski zoološki vrt Ueno u srijedu je priopćio da je Ling Lingova sperma prošli tjedan korištena za pokušaj umjetne oplodnje Shuan Shuan, 17-godišnje ženke na posudbi iz Meksika. Jedan neuspjeli pokušaj već je izveden u veljači, iako se isprva činilo da je Shuan Shuan skotna.

Shuan Shuan je u Japan stigla u prosincu, nakon što je 18-godišnji Ling Ling tri puta neuspješno pokušavao postati tata u Meksiku od 2001. do 2003.

Uprava Uena je objavila kako je posljednji pokušaj izveden nakon što su kod Shuan Shuan ustanovljene veće razine hormona od uobičajenih, što ukazuje na mogućnost da se tjera, unatoč činjenici da plodno razdoblje kod golemih panda obično traje od veljače do svibnja.

"Čekat ćemo dobre vijesti" - rekao je ravnatelj ZOO-a Chapultepec u Mexico Cityu Rafael Tinajero.

Procjene govore da je u svijetu na slobodi još samo 800-1000 golemih panda, a u zatočeništvu iznimno teško dobivaju mlade.

Pročitajte više