Naomi Campbell optužila modne časopise i agencije za rasizam

NAOMI CAMPBELL, jedna od najpoznatijih manekenki današnjice koja se u sam vrh svijeta mode vinula sa samo sedamnaest godina nakon pojavljivanja na naslovnici britanskog Voguea, optužila je modne časopise za "ignoriranje tamnoputih ljepotica".

Danas tridesetsedmogodišnja Campbell kaže da ju je stav modnih časopisa toliko naljutio da planira otvoriti vlastitu modnu agenciju u Keniji te tako "uspostaviti ravnotežu" na modnim pistama i editorijalima.

"Tamnopute manekenke su potisnute po strani od najvećih modnih agencija. I sama sam se susrela s tim problemom i neću se prestati baviti manekenstvom dok crne manekenke ne dobiju isti tretman kao njihove bijele kolegice", istaknula je Naomi, koja se na naslovnici "spornog" Voguea našla sedam puta u svojoj karijeri, a posljednji put 2002. godine.

Kako ističe poznata manekenka, to je ujedno posljednji put da se neka crnkinja našla na naslovnici tog kultnog časopisa. Mišljenje jednog od najpoznatijih modela na svijetu naišlo je na odobravanje crnih manekenki, a istup Campbellice podsjetio je i na slučaj Beyoncé Knowles iz 2005. godine kada se poznata pjevačica pojavila na naslovnici Vanity Faira.

Uredništvo tog časopisa optuženo je tada da je kompjuterski posvijetlilo boju Beyoncéine kože, što je izazvalo oštre kritike javnosti. Iako su uz Naomi uz njene kolegice stali i pojedini mediji, britanske modne agencije odbacile su tvrdnje kao netočne, ističući da u svojim redovima imaju veliki broj uspješnih tamnoputih modela. Uz Naomi koja i sa 37 godina izgleda izvrsno, među najuspješnijim manekenkama današnjice su tri crnkinje: Iman, Alek Wek i Tyra Banks.

M.F.

Pročitajte više