Neno Belan: Scena je danas u službi industrije!

NENO BELAN već je gotovo trideset godina na hrvatskoj glazbenoj sceni, a i dalje radi jednako vesele i energične koncerte na kojima vlada sjajna atmosfera. Svoju dugovječnost zahvaljuje trudu i radu te ljubavi koje ulaže u stvaranje svojih pjesama. Kada je tek krenuo, situacija na estradi bila je puno drugačija nego danas te je prolazilo većinom samo ono što je uistinu i vrijedilo.

"Danas je scena u službi industrije"

"Generalno, 80-ih godina scena je bila kvalitetnija. Bilo je više kvalitetnih autora i izvođača. Danas je to nekako više u službi industrije, na krilima medija se proizvode neke instant zvijezde koje malo traju, kako dođu tako i odu. Tek nakon više desetljeća rada može se podvući crta i reći što je bilo dobro. Takvih stvari je bilo puno više na početku moje karijere, a to dokazuje što i danas neki novi klinci slušaju stare pjesme", rekao je Neno za Index.

"Moje pjesme nisu medijski projekti"

Neno objašnjava kako je sasvim iskren dok stvara svoju glazbu te da svaka pjesma iz njegovog repertoara ima svoju pozadinu. Nije napravljena s isključivim ciljem da se proda već ima svoju priču. "Ono što ja radim je rađeno stvarno iz srca, bez ikakvog blefiranja, nisu to nikakvi medijski projekti već pravi dugogodišnji autorski rad. Stojim iza svake svoje pjesme, svaka je dio mog života, kroz njih pričam o životu. Publika to osjeća, a kako oni to osjećaju, dobra su publika na koncertima. To znači da i mi osjećamo njihovu energiju pa nam to daje poticaj, to je sprega koja nas drži na nivou", kaže Belan.

Moglo bi se i bez nagrada no one su ipak priznanje struke

Zadnji studijski album poznatog glazbenika i njegovog benda Fiumensi "Rijeka snova" osvojio je nagradu Porin 2008. godine, ove godine dobili su čak tri Porina za koncertni, live album. Iako bi se moglo i bez njih, kaže Belan, te se nagrade ipak cijene jer su priznanje struke. "Ne bi se ništa loše dogodilo i da ih nisam osvojio. Ali normalno, kad ih osvojiš, to je lijepi osjećaj jer je to priznanje struke. Publika nas i tako podržava na koncertima, uvijek je sjajna posjećenost i izvrsna atmosfera, a nagradom nas priznaje i struka tako da to popunjava mozaik uspjeha".

Neno i Fiumensi pripremaju i novi album. Najavit će ga singlom "Kiša" koji će predstaviti u kolovozu. Kako Neno kaže, život mu je inspiracija, a budući da je "sretan čovjek", i album bi trebao biti obojan vedrim tonovima. "Apsolutno sam sretan čovjek koji radi ono što voli. Svima bih poželio da imaju to što i ja imam, da rade ono što vole", kaže glazbenik. Sreća je još i veća budući da od toga što radi može i pristojno živjeti.

"Od glazbe se može živjeti, no nisam ne zna kako bogat"

"Od glazbe se može živjeti, što si uspješniji, više i zaradiš, naravno. Nisam ne znam kako bogat, ne mogu se mjeriti sa sportašima i tajkunima ali imam onoliko koliko mi treba. Nisam ni gladan ni žedan, imam stan, auto, osnovnu egzistenciju, mogu živjeti bez panike i bez stresa. Više od toga mi ni ne treba, ne trebaju mi milijuni", skroman je Belan. Isto je toliko skroman i kada treba podijeliti informacije o privatnom životu. "Već sam odavno odlučio da jedan mali dio svog života zadržati za sebe, nisam od onih koji sve vole iznositi u javnost", kaže. No, zato bez problema priznaje kome se, barem u glazbenom smislu, najviše divi. "Meni su oduvijek najveći uzor bili Beatlesi. Da se nekim vremeplovom mogu vratiti u prošlost, rado bih bio član Beatlesa", kaže Neno.

Neno Belan i Marijan Ban nastupit će skupa u uvali Čigrađe na Murteru 21. srpnja

Ipak, nitko od preživjelih Beatlesa neće se naći uz njega na pozornici na sljedećem nastupu već će to biti Marijan Ban. Dvojica glazbenih kolega s estrade održat će koncert u uvali Čigrađa na otoku Murteru 21. srpnja. Oboje dobitnici Porina, svojim će svima dobro poznatim repertoarima razveseliti sve goste i opravdati povjerenje onih koji dođu na koncert u potrazi za dobrom zabavom.

"Radi se o ugodnom, ljetnom koncertu za opuštanje. Marijan Ban i ja s našim repertoarom koji je svima poznat. Ljudi su na odmoru, kupaju se, sunčaju i zabavljaju, a mi ćemo biti dio te ponude. Potrudit ćemo se da se te večeri svi dobro osjećaju", rekao je Belan.

Ulaznice za koncert na Murteru u pretprodaji se mogu naći po cijeni od 70 kuna u Lantana baru, Turističkoj zajednici Murter, Dallas music Shopu Šibenik te na svim prodajnim mjestima u sustavu Eventima.

Pročitajte više