Netflix? Nećeš razbojniče

Screenshot: Netflix

"PONOVNO stranci dolaze uzeti novac", "ne želimo američka sranja", "nije to baš nešto" i slično, komentari su na koje smo ovih dana mogli naići ispod vijesti o velikom dolasku Netflixa u regiju.

Da ne znate o čemu se radi, u prvi biste mah mogli pomisliti da stiže slikovnica "Mein Kampf za najmlađe", a ne servis koji, ne zaboravite, MOŽETE i NE MORATE koristiti.

Dakle, ne ulaze vam u domove pod krinkom noći, ne prijete vam sudom niti vam suprugu i djecu vežu za radijator i prijete da će ih pokokati ako se istog trena ne registrirate i pogledate sve epizode "Narcosa".

Nećete u fejvoritse, niste ni prije

No, ovo uobičajeno čoporativno plemensko opiranje cesti koja od danas prolazi i kroz naše selo, zapravo je očekivano pa nikog ne treba pretjerano šokirati otpor onih koji ne žele da im prefrigani stranac "uzme novac" (iako je prvih mjesec dana besplatno) već će ih prozivati kao da su nas na neki način oštetili i u isto vrijeme nastaviti krasti sadržaj (između ostalog i njihov) s interneta.

Jer tako je poštenije.

S druge strane, više iznenađuju reakcije dijela medija koji i prije nego su se stvari uopće zakotrljale, o svemu pišu prilično razočarano i negativno kao da postoji nešto suštinski loše u činjenici da se na domaćem tržištu pojavio još jedan igrač pa bolje da odmah odustanemo jer osam eura stvarno je "vrtoglav" iznos. Istina, sadržaj je trenutno takav kakav jest i možda nije "nešto najbolje na kugli zemaljskoj", ali s druge strane, radi se o besplatnom mjesecu i to ni po čemu nije razlog da sve prikažemo kao veliko razočarenje.

Kao, "nismo impresionarni, ne možete vi preveslati Hrvate, znamo mi što valja, a ovo nije to".

Neka se lijepo vrate odakle su i došli

Za početak, ne radi se o najezdi neprijatelja već najobičnijem novom servisu na domaćem tržištu. To je Netflix, ne četnik. Ne trebate implodirati od oduševljenja, ali ni vaditi puške s tavana samo zato što ste navikli dnevno skinuti po 50 giga serija koje vam mjesecima stoje na kompu, a ovdje ih nema.

Nema "House of Cards". I? Što onda? Zašto se to u ovih par dana neprestano prikazuje kao ultimativni dokaz ograničenosti ponude? Umjesto te serije naći ćete: Narcos, Breaking Bad, Jessicu Jones, Brooklyn Nine-Nine, Daredevil, Orange is The New Black, Better Call Saul, The IT Crowd, Arrow, Blacklist, How to Get Away With Murder, Unbreakable Kimmy Schmidt, Life's Too Short, Derek, Jane The Virgin, The Fall, Penny Dreadful, 12 Monkeys, Suits, Marco Polo, Peaky Blinders i Elementary.

Ponuda nije ista kao u Americi? Mnogo toga važnijeg nije isto kao u Americi, a i pojavili su se tek prije pet minuta pa ne treba istog trena organizirati bojkot "onih koji su naš došli preveslati i uvaliti nam ogledalca i šarenu plastiku za naše zlato i drago kamenje".

S čim još niste zadovoljni? Netflix and chill? "Pozvao sam je, ali na kraju smo samo gledali serije! Jebi se, Netflix! To nije ono što sam platio".

Zapravo jedina legitimna pritužba je nepostojanje hrvatskih titlova. Ovako djeluju kao padobranci koji nisu pretjerano zainteresirani za to gdje su sletjeli već smo samo dio većeg  i nejasno definiranog paketa, a to pak hrani predrasude drkadžija čija se lica ozare čim nešto nije 200% kako treba. Doduše, kristalno je jasno da je to nešto što će se s vremenom promijeniti, ali barem možemo uživati u brojnim savjetima stručnjaka koji im serviraju svoje mudrosti.

Hvala bogu da ste došli u Hrvatsku da vas mi (nakon što se skupili sedamdesetak milijuna pretplatnika) naučimo kako se radi posao. Vidimo mi da nikome nije na pamet pala lokalizacija sadržaja pa će vas sad lijepo Hrvati, Srbi i Bosanci naučiti teško dokučivom "zlatnom pravilu" koje glasi: "Stavi i titlove". 

S druge strane, odlična je vijest da su Pickbox i HBO dobili konkurenciju. Konkurencija je, govore neki, dobra stvar za tebe, dragi konzumentu. Lijepo je kad se više prosaca muva oko tebe kao da si Božo Petrov u izbornoj noći. To je dobro. To želimo. Želimo da cijena padne na svima prihvatljivi minimum.

Stoga, ne treba biti pretjerano negativan i uvrijeđen zbog nešto siromašnije početne ponude Netflixa jer radi se o probnom razdoblju u kojem svatko, ako to poželi, može vidjeti kako priča funkcionira i za 0 kuna pogledati serije, filmove (Star Trek Into Darkness, World War Z, Argo, Super 8, filmske klasike ili oskarovce), crtiće (Shrek, How to Train Your Dragon, Kung Fu Panda, Rango, Puss in Boots) i dokumentarce (Best of Enemies, Rubble Kings, Cowspiracy, Cocaine Cowboys i mnoge druge).

Nemaju apsolutno sve što se ikad snimilo? Smeće!

E sad, ono što ćemo mi kao korisnici morati odlučiti jest tko je ili koja je kombinacija za nas najbolja, to jest, s kim dobivamo najviše.

Naravno, o najboljoj opciji ili kombinaciji govorimo u slučaju paralelne stvarnosti u kojoj velik dio korisnika ne bira "vječnu opciju broj jedan" - Torrent TV. Čarobni kanal koji nudi više-manje sve serije, filmove i dokumentarce ikad snimljene i to sve, vjerovali ili ne, uključeno je u cijenu interneta.

Ovo je (kao i drugi postojeći servisi) prozor u budućnost televizije i opcija za one koji smatraju da je zabavni sadržaj ovog tipa nešto što je u redu platiti, a ne ukrasti i zatim popljuvati u "recenziji" od šezdesetak znakova tipa: "Pogledao sam screener novog Tarantinovog filma - smeće je". Isto tako, ovo je "trailer" za to kako će stvari funkcionirati jednom kad se tržište dovede u red i kad će ukrasti sadržaj biti znatno teže. No, još važnije, skidanje s interneta bit će potpuno besmisleno s obzirom na prihvatljivu cijenu ovakvih servisa. 

One koji nemaju vremena za zajebanciju s torrentima, mutne kopije filmova s korejskim podnaslovima ili traganje za titlovima koji nisu nesinkronizirani, pogrešni ili samo lijeno ubačeni u Google Translate, izabrat će jednu od postojećih opcija ili čak više njih.

Nažalost, ni jedna, zbog problema s licencama, zasad nije savršena jer ni jedna, pogađate, neće biti stranica s torrentima.

Zašto? Zato što svijet u kojem legalno preuzimate sadržaj tako ne funkcionira. I to je vam se možda neće svidjeti, ali nažalost, tako je. Zašto je to toliko teško shvatiti i zašto bi to netko uopće očekivao, zaista nije jasno. Stoga, zašto se to uopće koristi kao argument protiv? Kako god uzmete, dobili ste mjesec dana besplatnog gledanja raznoraznih pizdarija, ne morate poput zlostavljanih životinja lajati na svakog tko vam se približi. Ponuda će biti bolja, mora biti bolja, očekujemo da bude bolja, a ako ne bude - pronaći ćemo alternativu.

Bitno je da (legalna) alternativa postoji.

Pročitajte više