Nissan Land Glider: Budućnost urbanog transporta

NISSAN predstavlja  Land Glider, studiju atraktivnog i koncepcijom radikalnog gradskog prometala koje karakteristikama zalazi u svijet motocikala.

Iako je sličan proizvod unazad nekoliko sezona razvila nekolicina proizvođača ovakva kombinacija automobila i motocikla uvijek iznova budi interes.

A Land Glider čija je premijera zakazana za skorašnji tokijski salon definitivno izaziva zanimanje, prvenstveno svojom pojavom, a potom i karakteristikama.

Premda skromnih gabarita, Land Glider zahvaljujući tandem koncepciji može prevesti dvije osobe, smještene jedna iza druge. Širok svega 1.100 mm, ovaj je nazovi-automobil u duljinu otišao do 3.100 mm, dok je visina očekivanih 1.415 mm.

Međutim, ono što posebno plijeni pažnju uočava se tek u vožnji, a to je mogućnost da se vozilo u zavoju nagne za maksimalno 17 stupnjeva, i to zahvaljujući naprednom upravljačkom sustavu. Potonji je senzorski vođen, a reagira ovisno o brzini kretanja, zakretu upravljača i gibanju vozila oko vertikalne osi, tzv. zaošijanju.

Jednako zanimljiv je i interijer vozila. Vozača očekuje avionski kokpit naprednog dizajna i kontrola, a za bolju preglednost tu je i staklena kupola.

Za pokretanje se brinu dva elektromotora koji električnu energiju crpe iz seta Li-Ion baterija smještenih u podnici vozila. Još jedna zanimljivost je da se punjenje baterija može izvršiti bežičnim putem.

Pročitajte više