Nissan: Stop pijanima!

NISSAN je predstavio novi sustav prevencije vožnje pod utjecajem alkohola. Cjelokupan koncept zasad je u fazi posljednjih ispitivanja, a mogućnost serijske ugradnje nije isključena.

Prema posljednjim informacijama preventivni sustav koji zadrži niz raznovrsnih tehnologija uspješno je integriran u Nissanov luksuzni model Fuga. Ovo je konceptno vozilo razvijeno kao istraživačka platforma koja bi trebala poslužiti kao primjer inovacija koje bi se mogle primjenjivati u budućoj proizvodnji vozila. Problem vožnje pod utjecajem alkohola, odnosno njenu prevenciju, Nissan rješava kroz nekoliko različitih mjera.

Prvu čine senzori za otkrivanje mirisa alkohola. Visoko osjetljiv senzor ugrađen je u ručicu mjenjača, a može otkriti prisutnost alkohola kroz znoj vozačeva dlana čim vozač pokuša pokrenuti vozilo. Ukoliko otkrivena razina alkohola premašuje prethodno zadanu količinu, sustav automatski blokira sustav prijenosa, ne dopuštajući vozilu da krene. Glasovno upozorenje o "vožnji pod utjecajem alkohola" prenosi se putem navigacijskog sustava vozila. Dodatni senzori ugrađeni su u vozačevo i suvozačevo sjedalo za otkrivanje prisutnosti alkohola u zraku unutar kabine vozila. Nakon što otkrije prisutnost alkohola, sustav šalje glasovno upozorenje i prikazuje upozoravajuću poruku na zaslonu navigacijskog sustava.

Posebno zanimljiv je sustav za promatranje lica kojeg čini kamera postavljena na instrumentnoj ploči, nasuprot vozača. Sustav radi tako da proučava stanje svijesti vozača prateći treptanje očiju. Kada uoči simptome pospanosti, sustav šalje glasovno upozorenje uz prikaz poruke putem navigacijskog sustava. Osim toga, uključuje se i mehanizam sigurnosnog pojasa koji se počne stezati oko vozača kako bi privukao njegovu pozornost.

Neprestanim praćenjem ponašanja vozila sustav može otkriti znakove nepažnje ili rastresenosti vozača. Ukoliko primijeti takvo ponašanje, sustav šalje glasovno upozorenje uz prikaz poruke putem navigacijskog sustava. I ovdje se vozač upozorava stezanjem sigurnosnog pojasa.

Nissan je već lansirao te dalje razvija nekoliko inicijativa za suzbijanje vožnje pod utjecajem alkohola. Tvrtka je u lipnju ugradila poruku upozorenja o "vožnji pod utjecajem alkohola" u svoj navigacijski sustav. U srpnju je Nissan započeo i s testiranjem novog sustava za otkrivanje alkohola u dahu vozača u vozilu u suradnji s nekoliko lokalnih vladinih tijela, pri čemu ugrađeni mehanizam blokira vozilo ako u dahu vozača otkrije veću razinu alkohola od dopuštene.

Nissan cjelovito pristupa pitanju sigurnosti putem tehnologije ugrađene u vozilo. Kako bi postigli "sigurno prometno okruženje", Nissan se upustio u Projekt inteligentnog prijevoznog sustava (Intelligent Transport System Project, ITS) u prefekturi Kanagawa -, radi smanjenja broja prometnih nezgoda analizom podataka koje o stanju u prometu prikupljaju vozila na cesti i postavljeni odašiljači. U svrhu ostvarivanja željene razine sigurnosti, tvrtka u Japanu želi do 2015. upola smanjiti broj smrtnih slučajeva ili ozbiljnih povreda u kojima sudjeluju Nissanova vozila u odnosu na stopu u 1995.

Pročitajte više