Nogometaši se pridružili kampanji protiv raka dojke, nosit će ružičaste vezice na kopačkama

"IGRAMO ZA ŽIVOT! IGRAMO ZA NJIH!" naziv je edukativno-humanitarne kampanje koju povodom međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke pokreću Hrvatska Udruga Nogometni Sindikat te Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "Sve za nju". Tako će nogometaši diljem Hrvatske tijekom ligaških utakmica od petka 28. listopada do nedjelje 30. listopada na svojim kopačkama imati vezice u simboličnoj, ružičastoj boji.

"Rak dojke može se desiti svakom pa tako i našim najbližima, a postoje načini kako se ova bolest može na vrijeme otkriti te pravilno i kvalitetno liječiti. Ovo je najmanji način kako možemo pomoći našim prijateljicama, sestrama, majkama, ženama te partnericama, i ponosan sam na činjenicu da se akciji odazvala većina hrvatskih prvoligaških nogometnih klubova i igrača!", izjavio je Dario Šimić, predsjednik Hrvatske udruge nogometni sindikat, dok je glavni tajnik Mario Jurić napomenuo: "Hrvatski nogometaši ovime još jednom žele pokazati da sport nije samo igra već da može imati i vrlo važnu ulogu u stvaranju svijesti kod ljudi oko određenog problema, u ovom konkretnom slučaju to je rak dojke. Ako i samo jedna osoba na pojedinoj utakmici shvati našu poruku i prenese je svojim poznanicima i prijateljima mi smo učinili veliku stvar".

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu. Broj oboljelih žena raste s dobi i prema podacima Registra za rak Hrvatske (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) godišnje u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva oko 2.500 žena. Rak dojke je i najčešći uzrok smrti od raka žena u Hrvatskoj, od kojeg godišnje umire preko 900 žena.

No, rak dojke nije jedini oblik raka koji pogađa brojne žene. Pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića će se 7. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održati veliki humanitarni koncert "Moj je život moja pjesma" na kojem će četiri sjajne glazbenice iz regije - Nina Badrić, Karolina Gočeva, Maya Sar i Aleksandra Radović zajedničkim snagama doprinijeti podizanju svijesti žena o prevenciji raka grlića maternice. Ovaj humanitarni projekt nakon Zagreba nastavlja svoj put dalje, u sve četiri regije, gdje će se na svakom od njih skupljati sredstva koja će biti donirana za liječenje te opake bolesti.

Pročitajte više