Novinarska projekcija filma Antuna Vrdoljaka "Duga mračna noć"

DUGOOČEKIVANI film Antuna Vrdoljaka "Duga mračna noć" danas je premijerno za novinare prikazan u Cinestaru u Zagrebu nakon nešto više od tri godine snimanja.

"Meni je ovo sigurno najdraži film jer je prvi film koji sam radio bez ikakva kompromisa, u kojemu mi nitko nije mogao reći ovo ne može, ovo može", izjavio je Antun Vrdoljak na konferenciji za novinare nakon projekcije.

Rekao je da je sada prvi put u životu radio film onako kako ga je osjećao, pa se dogodilo da se "raspjevao", otišao u širinu od 13 nastavaka serije po 50 minuta i tu izgubio konzistenciju filma, pa "film pati od toga da su neke scene naglo rezane". Zbog toga se ispričao glumcima te dodao da će gledatelji moći u seriji vidjeti mnoštvo "čudesnih uloga" koje u filmu nije mogao zadržati.

Glavni glumac Goran Višnjić, koji u filmu glumi Ivu, izjavio je kako je jako zadovoljan svojom ulogom te da je film vrlo emotivan.

Mustafa Nadarević, koji glumi negativca Španca, rekao je da je film izvanredan i da ga je Vrdoljak, od vjerojatno 10 sati materijala, uspio sažeti na tri sata i ispričati priču o patnji na našem području.

Radnja filma i televizijske serije događa se od godine 1940. do 1952. U središtu priče je Iva, slavonski student koji se vraća u Drugome svjetskom ratu u rodno selo izbjegavajući uhićenje jer je pomagao prijatelju Židovu. U njegovu selu u to se doba međusobno obračunavaju folksdojčeri - jedni prihvaćaju nacizam, a drugi mu se suprostavljaju i osnivaju antifašistički odred "Ernest Thellman" po svojemu političkom uzoru koji je u nacističkom zatvoru (riječ je o istinitom povijesnom događaju), te zbog toga teško stradavaju. Ratne okolnosti razdvajaju Ivu i njegova najboljeg prijatelja Matu - Iva odlazi u partizane, a Mata u ustaše. Proživljavaju teška ratna stradanja, a svršetak rata ne donosi ni njima ni njihovoj domovini rješenje problema i međuljudskih odnosa.

Film "Duga mračna noć" proizveli su Mediteran film i Hrvatska radiotelevizija te koproducent Jadran film. Osim Višnjića i Nadarevića, glavne uloge tumače Katarina Bistrović-Darvaš (Vera), Ivo Gregurević (Major), Goran Navojec (Mata), Tarik Filipović (Joka), Boris Dvornik (Luka), Žarko Potočnjak (Alojz), Goran Grgić (Franz) i drugi.

Zagrebača publika "Dugu mračnu noć" moći će pogledati od četvrtka, 11. ožujka, najavio je Vrdoljak. No, dodao je, više se veseli TV-seriji jer misli da je bolja od filma, da je mnogo bogatija i da će sjajni glumci doći do punog izražaja.

Rekao je da je film odgovor na "užasna govorenja o hrvatskom glumištu da nemamo glumaca i da naši glumci ne znaju glumiti", što je, dodao je, "notorna laž". "Hrvatska ima veliko bogatstvo u svojim glumcima, a u filmu ih je nastupilo 107."

Pročitajte više