Od omiljene zvijezde do freaka ili Kako je propao Tom Cruise

TOM CRUISE slavi 25 godina od pojavljivanja u filmu "Risky Business", u kojem je ostvario svoju prvu glavnu ulogu, a istovremeno se suočava s poslovnim problemima koji prate njegov u najmanju ruku neobičan privatni život. Nekad proglašavan najutjecajnijim i najbolje plaćenim glumcem današnjice, Cruise više gotovo uopće ne može dobiti ulogu, a osim pretjerane ljubai prema scijentologiji, spominju se i incidenti na snimanju filmova, zbog kojih 46-godišnji glumac nosi nadimak "ultimativne filmske dive" čije su usluge sve manje tražene.

Problemi su za Toma Cruisea u poslovnom smislu počeli nakon što je ostavio suprugu Nicole Kidman - svjetski mediji optuživali su ga da je bezosjećajan te da je slavnu suprugu ostavio zato što nisu mogli imati biološko dijete. Nakon ljubavne veze s Penelope Cruz, koju su mediji revno pratili ali su se uglavnom suzdržavali od zločestih komentara, uslijedila je priča s Katie Holmes. Njegova mlađahna supruga, koja je i nerealizirana glumica, i dvije godine nakon vjenčanja s Cruiseom ne prestaje plijeniti pozornost javnosti, uglavnom zbog priča koje je stavljaju u poziciju žrtve dok je moćni suprug muči scijentološkim obredima.

Karijeru uništio u emisiji najbolje prijateljice

Ako je vjerovati američkim medijskim stručnjacima, Cruise se "pokopao" u Oprah showu 23. svibnja 2005. godine. Njegovo skakanje po kauču, grljenje i pretjerano veselje iznenadilo je američku javnost koja ga je ubrzo proglasila luđakom, a njegov je incident prozvan "najvećim televizijskim iznenađenjem 2005. godine".

Završio je u brojnim parodijama, komentirali su ga i sociolozi, pripisujući njegovo ponašanje "scijentološkom pranju mozgova". Sekta čiji je glavni financijer potopila mu je lađe iz nekoliko razloga - zbog njihovih uvjerenja Katie Holmes navodno je malu Suri rađala bez medicinskih pomagala u potpunoj tišini, a ovih dana od paparazza krije ruke koje su pomodrile od opasnog scijetološkog obreda. Brojnim pričama koje prate brak Cruiseovih tu nije rraj

Sve to, uz činjenicu da je 20 milijuna dolara po filmu postala ne baš lako dostižna svota, rezultiralo je činjenicom da je nekad najpopularniji glumac na svijetu govoto nezaposlen. Od četvrtog nastavka uspješne "Nemoguće misije" navodno neće biti ništa i to upravo zahvaljujući njegovim visokim zahtjevima koji ne prate stvarnu situaciju u štrajkom "osušenom" Hollywoodu. Premijera kontroverznog filma "Valkyrie", u kojem je Cruise ostvario svoju najnoviju glavnu ulogu, odgođena je nekoliko puta, a kao glavni krivac navodi se upravo slavni glumac koji se, prema pisanju američkih medija, počeo petljati u sve segmente snimanja i tako usporavati ionako napornu produkciju.

M.A.

Pročitajte više