Otkrivene posljednje riječi Johna Lennona nakon što je upucan

Foto: Profimedia

POSLJEDNJE riječi Johna Lennona otkrio je vratar koji je radio na recepciji zgrade u kojoj je zvijezda Beatlesa upucana i ubijena. Kiefer Sutherland u novoj dokumentarnoj seriji na Apple TV+ John Lennon: Ubojstvo bez suđenja istražuje pucnjavu opsjednutog obožavatelja Marka Davida Chapmana 8. prosinca 1980.

Također istražuje mnoge teorije zavjere koje su se pojavile nakon Lennonove smrti i sadrži snimku Chapmanova razgovora s odvjetnicima dok je podnosio zahtjev za uvjetnu slobodu. Naslov se odnosi na činjenicu da je Chapman uoči suđenja priznao krivicu za ubojstvo drugog stupnja, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora.

Jay Hastings radio je na recepciji zgrade Dakota u New Yorku, gdje je Lennon (40) tog kobnog dana bio sa suprugom Yoko Ono i njihovim malim sinom Seanom Ono Lennonom.

"Protrčava pored mene. Kaže: 'Pogođen sam.' Išla mu je krv iz usta. Samo se srušio na pod", prisjeća se u dokumentarcu pa dodaje: "Napola sam ga okrenuo na leđa, skinuo mu naočale i stavio ih na stol. A Yoko je vrištala: 'Zovite hitnu, zovite hitnu, zovite hitnu.'"

Taksist: Gledam kako puca u njega...

Taksist Richard Peterson također tvrdi da je svjedočio pucnjavi dok je sjedio u svom parkiranom automobilu ispred zgrade Dakota. "Lennon je ulazio i ovaj klinac je rekao: 'John Lennon'", kaže on. "Bio je zdepast tip. Gledao sam ga kroz prozor svog taksija", navodi.

"Gledam ga kako puca u njega. Ovaj tip je upravo upucao Johna Lennona. Mislio sam da snimaju neki film, ali nisam vidio svjetla, kamere ili bilo što, pa sam shvatio: 'Hej, ovo nije nikakav film.'"

Apple najavljuje da će trodijelni dokumentarac otkriti "šokantne detalje Lennonova tragičnog ubojstva" i da sadrži intervjue s nekim od njegovih najbližih prijatelja, kao i s Chapmanovim braniteljima, psihijatrima, detektivima i tužiteljima.

Na pitanje odvjetnika zašto je ubio Lennona, Chapman se referirao na pjesmu Beatlesa i rekao: "'All You Need Is Love', jeste li to ikada čuli? Pa, ovo je ono što ja kažem na to: sve što trebate je ljubav i 250 milijuna dolara. Bio je najveće, najlažnije kopile koje je ikada živjelo."

Ubojici 11 puta odbijen zahtjev za puštanje iz zatvora

Najpoznatiji ubojica na svijetu (68) trenutno se nalazi u Green Haven Correctional Facilityju u New Yorku. 11 puta mu je odbijen zahtjev za puštanje iz zatvora - sljedeća prilika bit će mu u veljači 2024.

Na saslušanju 2020. godine ispričao se Lennonovoj udovici, nazvavši pucnjavu "vrijednom prijezira" i "iznimno sebičnim" činom. "Žao mi je zbog boli koju sam joj nanio. Stalno razmišljam o tome", rekao je.

Podsjetimo, kristalno jasan glas Johna Lennona odzvanja u novoj i posljednjoj pjesmi Beatlesa objavljenoj nedavno zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Ona je omogućila izdvajanje vokala Johna Lennona sa stare snimke i tako je ponovo virtualno okupila popularnu četvorku.

Pročitajte više