Vlaga i plijesan pojavljuju se u sve više novijih stanova, evo kako ih se riješiti

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Sadržaj nastao u suradnji s: I-VENT

NAJPRIJE se pojavi točkica ili dvije, a vrlo brzo plijesan može zahvatiti čitave zidove i prostorije. Sa sobom donosi niz zdravstvenih opasnosti i troškova.

U novim stanovima, posebno onima u zgradama koje nisu u potpunosti naseljene, čest su uzrok vlage hladni zidovi. Svakodnevne aktivnosti stanara, kao što su kuhanje, tuširanje, sušenje rublja, doprinose povećanom skupljanju vlage. 

Prosječna četveročlana obitelj može generirati do 12 litara vodene pare dnevno.

Troslojni prozori mogu biti zamka

Prvi pokazatelj problema s vlagom obično su zamagljena stakla na prozorima.

"Proizvođači su ugradili nepropusne prozore, zatvorili zgradu, a zatim rekli stanarima da prozračuju njihovim otvaranjem. Ovo je najveći problem: netko kupi troslojne prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama, a zatim ih otvori i zbog nedostatne ventilacije ima problema s lošim zrakom, odnosno protokom zraka unutar doma", objasnio je Domen Gjuras, direktor tvrtke I-VENT Hrvatska, koja postavlja sustave ventilacije koji prozračuju, a istovremeno ne raspršuju toplinu iz domova.

Foto: Shutterstock

Ako se problem s vlagom ne riješi na vrijeme, postupno može doći do nakupljanja vlage, što dovodi do pojave plijesni i gljivica. Rekao nam je kako točno nastaje plijesan u novogradnji.

"Kondenzat se stvara uz prozore, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju."

Izlaganje plijesni nije bezazleno. Može izazvati respiratorne tegobe, astmu, bronhitis, alergije i druge zdravstvene probleme. Djeca, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom posebno su osjetljivi.

Propuh nije idealno rješenje

Gjuras je objasnio da držanje prozora otvorenih na kip nije rješenje. Pravilno prozračivanje treba raditi unakrsno tako da se, na primjer, otvore dva prozora na suprotnim krajevima stana i stvori propuh. I to treba raditi više puta dnevno po barem pet minuta. Međutim, i tada neki dio prostorije, poput ugla, nije dobro provjetren.

Sustav Lunos, koji traži najviše klijenata i koji svakodnevno postavljaju, decentralizirani je ventilacijski sustav i radi tako da usisava iskorišteni zrak i dovodi svježi zrak.

"Na taj način se kontroliraju izmjene zraka, ni previše ni premalo, nego optimalno. Zrak se izmjenjuje u cijeloj prostoriji, a ujedno se dovedeni zrak filtrira, što je posebno važno ako je vani loš ili pun grinja. Zvučna izolacija je ista kao kod zatvorenih prozora", istaknuo je Gjuras i dodao:

"Ušteda topline kod klasičnog hidrosenzitivnog sustava u odnosu na otvaranje prozora je veća od 40 posto, a kod rekuperacijskog sustava ti su gubici zaista minimalni."

Pojava vlage smanjuje vrijednost nekretnine

Vlaga može oštetiti materijale poput drva, zidova i namještaja, uzrokujući skupu štetu i neugodne mirise koji utječu na kvalitetu života. Visoka vlaga zahtijeva i veću potrošnju energije zbog rada odvlaživača i grijanja.

Protok zraka ključan je, stoga je preporučljivo redovito provjetravati, posebno prostorije s visokom vlagom, poput kuhinje i kupaonice, uz mogućnost ugradnje ventilacijskih sustava gdje je prirodna ventilacija nedostatna.

Foto: Shutterstock

Probleme života s vlagom dobro poznaje Tomislav iz Ivanca, koji se dugo borio s njom. Pokušao je različite metode - od prozračivanja do skupih odvlaživača.

"Skuplji odvlaživač je u tri do četiri sata znao pokupiti dvije do tri litre vode, što znači da smo znali imati do 10 litara vode dnevno. Vlaga je iznosila od 70 do 82 posto", rekao je.

Pojasnio je da su problemi nastali nakon adaptacije kuće prije pet godina, čime se kuća hermetički zatvorila te nije bilo protoka zraka. Riješili su ih Lunos ventilacijskim sustavom.

Jedan sustav za sve domove 

Sustav Lunos (s rekuperacijom ili bez nje) moguće je ugraditi u bilo kojoj fazi izgradnje, što je ključna prednost. Primjeren je za renovacije i novogradnje. Efikasno i dugoročno je rješenje protiv vlage i plijesni. Ima ugrađene antialergijske filtere, sprječavajući time ulazak peludi i nečistoća izvana. 

Osim toga, automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu te omjer CO₂ i omogućuje kvalitetniji zrak, pa i život.

Adresiranje problema vlage i plijesni ne samo da će smanjiti rizik od zdravstvenih problema već će i pomoći u zaštiti vrijednosti nekretnine. Redovito održavanje i preventive mjere ključni su za zdrav i ugodan dom.

Sponzorirani sadržaj donose Index i I-VENT u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više