Ovo su bile najpopularnije knjige u kolovozu u hrvatskim knjižarama

Foto: 123RF/Press

KRAJ ljeta je tu – ako ne vjerujete, spavajte otkriveni s otvorenim prozorom te više nećete sumnjati. Usput pogledajte što se čitalo tijekom kolovoza te pročitajte knjige s liste kako ne biste bili u zaostatku jer nova izdavačka sezona počinje i dolazi nam mnogo dobrih naslova. Listu smo sastavili većinom se koristeći podacima prodaje jedinog samostalnog knjižarskog lanca, Hoću knjigu.

1. Otok nestalih stabala – Elif Shafak

2. Govorili su da sam preosjetljiva – Federica Bosco

3. Bogati otac, siromašni otac – Robert T. Kiyosaki

4. Žena s planom – Maye Musk

5. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

6. Ljubav oko svijeta – Davor Rostuhar

7. Kako manje misliti – Christel Petitcollin

8. Atomske navike – James Clear

9. Damin Gambit – Walter Tevis

10. Ti si opasna faca – Jen Sincero

Što možemo iščitati letimičnim pogledom na top listu? Prvo ćemo uočiti da se beletristika čita manje; osim prvog mjesta koje zauzima fenomenalna Elif Shafak, na listi se nalazi još samo jedan roman. Drugo što vidimo jest kako ima vrlo malo noviteta; to u svijetu knjiga nije neobično jer, kako smo već više puta napisali, knjige imaju jedan svoj malo sporiji život. Uostalom, koliko vam treba da pročitate jednu knjigu? Treća zanimljivost, isto tako već prije navedena, jest dominacija literature iz područja samopomoći – čini se da se Hrvati sve više žele spasiti sami, što je – osim općeg kaosa svuda oko nas – rezultat gubitka vjere u sve moguće institucije i autoritete. Budući da nitko iz vlade ne čita ovakve članke, vjerujemo da će self-help još dugo biti popularan.

Otok nestalih stabala – Elif Shafak

Beletristika na broju jedan, a k tome i ona koju svrstavamo u pravu književnost. U romanu Otok nestalih stabala nagrađivana autorica Elif Shafak donosi nam raskošnu priču o pripadanju i identitetu, ljubavi i boli, sjećanju i zaboravu, ljudskom uništavanju prirode te napokon – obnovi, u svakom smislu te riječi. Defne i Kostas na suprotnim su stranama podijeljene zemlje. Ona je Turkinja, on Grk, oboje Cipar nazivaju domom, a njihova je ljubav zabranjena. Jedino mjesto na kojem se mogu sastajati jest konoba Sretna smokva, nazvana tako zbog čudesnog stabla Ficus carica koje raste usred prostorije. Ta će smokva svjedočiti njihovim sretnim susretima te tihim rastancima, ali bit će ondje i kada izbije rat, pretvori grad u ruševinu i razdvoji ljubavnike.

Žena s planom – Maye Musk

Majka najpopularnijeg i, ponekad vrlo kontroverznog, genijalnog inovatora Elona Muska dijeli nam svoju životnu priču. I kakva je to fascinantna priča! Iako je ovo knjiga o nevjerojatnoj ženi, svjetskoj predavačici, nutricionistici i supermodelu, koja i u 72. godini osvaja modne piste te puni naslovnice svjetskih časopisa, put do zvijezda bio je posut trnjem i može nam poslužiti kao putokaz onog što čeka gotovo svakog uspješnog čovjeka, a posebice ženu kada se odvaži koračati neutabanom stazom.

Atomske navike – James Clear

Iz naslova je jasno da autor razumije kako raditi s navikama. Onima koji su pokušali promijeniti makar i najmanju, ubrzo se pokazalo da je to vrlo teško. Stoga, treba krenuti fokusirano i korak po mali korak. I onda – još manji korak, ali uvijek prema naprijed, bez odustajanja. James Clear jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika koji nam u svojoj vrlo popularnoj knjizi daje jasne upute i strategije o tome kako stvoriti vrijeme za nove navike (čak i kada nemate vremena), kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, na koji način oblikovati svoje okruženje kako bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga.

Ti si opasna faca – Jen Sincero

Može li ozbiljan vodič za stjecanje samopouzdanja i ostvarivanje snova biti zabavan? Svakako, a to nam Jen Sincero pokazuje na svakoj stranici svog hita Ti si opasna faca. Iako je jezik neopterećen i posut psovkama, iza svega se krije ozbiljna poruka i poticaj za rad na sebi. Autorica je nastavila pisati u sličnom stilu te je svaki njezin naslov bestseler, ali prvo postanite opasna faca što, uz Jenine savjete, možda i nije toliko teško kako se isprva čini. Ugasite na trenutak Netflix te kokice jedite uz ovu energijom nakrcanu knjigu.

Pročitajte više