Ovo su bili najpopularniji naslovi u hrvatskim knjižarama u studenom

Foto: Karlo Klasić/Index

I TAKO smo ušli u posljednji mjesec vrlo izazovne godine. No dok oko sebe gledamo krhotine svijeta koji smo poznavali, knjige su nam vjerni suputnici. Interliber je bio neočekivano dobro posjećen, a knjižare su pune čitatelja u potrazi za sljedećim štivom. Top lista za studeni je stigla i moramo priznati da ima nekih iznenađenja. Posebice nas veseli što su se istaknuli domaći autori. Listu smo napravili u suradnji s nezavisnim knjižarskim lancem Hoću knjigu, a evo kako su se naslovi posložili prema popularnosti.

1. Mračna kći – Elena Ferrante

2. Dina – Frank Herbert

3. Oni 2 – Tisja Kljaković Braić

4. Metoda Wim Hof – Wim Hof

5. Oni – Tisja Kljaković Braić

6. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

7. Ljubav oko svijeta – Davor Rostuhar

8. Atomske navike – James Clear

9. Mala oaza u Kabulu – Deborah Rodriguez

10. Fitness i Napolitanke – Mateja Klemenčić

Mračna kći – Elena Ferrante

Jeste li sumnjali da će novi roman Ferrantice odmah postati broj 1? Budući da se prodaje dvostruko bolje od iduće knjige na listi, čini se da niste jer ste pohrlili po svoj primjerak. Kritika i čitateljstvo suglasni su u tome da se radi o najboljoj knjizi autorice. Ovoga puta prati je i Netflixov film koji također izaziva veliku pozornost a gledat ćemo ga krajem ovog mjeseca. Mračna kći slojevita je meditacija o majčinstvu, snažna priča o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva.

Dina – Frank Herbert

Očito je mnogima puna kapa Zemlje i naših problema i prepiranja. Dina je uskrsnula filmom te je svuda u svijetu pri vrhu najprodavanijih. Srećom, za ljubitelje mašte Franka Herberta, uz prvi nastavak mogu se nabaviti i iduća dva pa vam zimske noći mogu poslužiti za odlazak na daleke pustinjske svjetove. Herbertova vizija smatra se klasikom znanstvene fantastike, ali inspiracija je i mnogim piscima fantastike općenito. Zašto se baš na ovoj knjizi slomilo nekoliko vrhunskih redatelja? Čitajući Dinu, shvatit ćete dosege ljudske imaginacije koju je iznimno teško reproducirati u vizualnom obliku. Ipak, film je izvrstan te očekujemo i nastavak. Nadamo se ne toliko dugo kao Dinu.

Metoda Wim Hof – Wim Hof

Wim Hof vrlo je zabavan čovjek. Gledajući ga na ispred sebe ne biste pomislili da je prošao izazove pred kojima bi većina pokleknula. Njegova je knjiga na hrvatskom objavljena u idealno vrijeme. Padom povjerenja u autoritete, ljudi se sve više okreću sebi, a Wim Hof nudi praktičan način za postizanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Odavno se zna da nam hladnoća nije neprijatelj ako znamo raditi s njom. Izlaganje tijela niskim temperaturama drevna je tehnika podizanja imuniteta, no dosad nije ovako jasno objašnjena.

Fitness i Napolitanke – Mateja Klemenčić

U velikom povratku domaćih autora na top listu, ubacila se i mlada Mateja Klemenčić koja se dotiče teme svima nam važne: kako se odnositi prema svojem tijelu i biti njime zadovoljni. Autorica nas u priču uvodi promišljanjima o retuširanim fotografijama supermodela i holivudskih zvijezda kojima smo okruženi od djetinjstva, a zatim nas hrabro suočava s vlastitim surovim iskustvom: od dijeta i fitness režima te začaranoga kruga izgladnjivanja i prejedanja do konačnoga svjetla na kraju tunela i puta ka oporavku. Oba dijela procesa imaju zajednički nazivnik: fitness i napolitanke.

Pročitajte više