Ovo su najpoznatiji mitovi o vježbanju i suplementima: Vjerujete li i vi u ovo?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Polleo Sport

ZAMISLITE trenutak koji mijenja sve: dan kada odlučite preobraziti život. Sljedeći korak je jasan, počinjete s vježbanjem i mijenjate svakodnevne navike. Ili, barem pokušavate. Nameće se mnogo pitanja, a jedno od njih je jesu li vam potrebni suplementi. A ako jesu, koji i u kojim količinama. Svijet vježbanja je novo područje puno informacija koje mogu biti komplicirane za nekoga tko tek ulazi u svijet vježbanja, posebice zato što ne postoji univerzalna metoda korištenja suplemenata, nego svatko ima individualni program. No postoje i prošireni mitovi o ovoj temi koji nisu točni, a u koje se vjeruje i danas.

Uz pravilnu prehranu suplementi nisu potrebni

Prvi i vjerojatno jedan od najvećih mitova kada je riječ o suplementaciji jest taj da nikakav suplement nije potreban ako je prehrana uravnotežena. Točno je da je uravnotežena i dobro isplanirana prehrana koju je propisao stručnjak poželjna, ali korištenje suplemenata u tom slučaju može ''popuniti praznine'', odnosno nadoknaditi one nutritivne vrijednosti koje se ne uspiju ispuniti prehrambenim planom, tvrdi British Health Foundation. Važno je napomenuti da suplement nije nutrijent i da on ne može zamijeniti pravilnu prehranu, nego je samo nadopuniti. 

Potrebno je razmotriti faktore poput godina, tjelesne forme, željenog cilja, pa na kraju i nutritivne vrijednosti koja se unosi, da bi se odredilo koji su suplementi potrebni, a koji ne. Jedan od raširenih mitova je i onaj da su svi suplementi iste kvalitete, što nije točno.

Nisu svi suplementi rađeni s istim ciljem, kao što ni dva jednaka suplementa različitih kompanija nisu iste kvalitete. Tako je zato što one ne poštuju jednake standarde, ali ni ciljeve u suplementaciji. Zato dodatke prehrani prilikom treninga ne bi trebalo birati na osnovi cijene, nego na osnovi stručnog savjeta osobe koja s ovom temom ima iskustva.

Što su uopće suplementi? 

Suplementi su, najkraće, aktivne tvari koje se uzimaju oralno kroz prašak ili tablete, a u svrhu obogaćivanja prehrane, povećavanja mišićne mase i preveniranja bolesti. Uvjet da bi suplement bio tako kategoriziran jest taj da nije riječ o lijekuSlužbena definicija Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a (National Institute of Health) kaže da je suplement ''svaki proizvod (osim duhana) koji je namijenjen nadopuni prehrane, a sadrži jednu od sljedećih komponenti - vitamine, minerale, bilje ili ljekovito bilje, njihove koncentrate ili ekstrakte ili pak njihove smjese. Suplementi mogu biti vitamini, masne kiseline, proteinski koncentrati, enzimi, ekstrakti biljaka, mikroorganizmi, pa čak uvjetno i hormoni.''

Foto: Shutterstock

Suplementi se tako mogu podijeliti u više kategorija, uglavnom prema cilju, a najpoznatiji su Kreatin, koji služi mišićnoj izdržljivosti; Citrulin malat, zaslužan za stvaranje laktala i bolje sportske performanse; L-Glutamin, za povećanje mišićne mase i često se koristi u bodybuildingu; te protein, koji se dobiva od sirutke i mlijeka, a služi regeneraciji mišića nakon treninga.  

Bez treninga, nemaju svrhu

Suplementacija koja se koristi nema gotovo nikakvu svrhu ako treninzi nisu dobro isplanirani i redoviti, što je suprotno uvriježenom mišljenju, odnosno još jednom mitu. Dodaci prehrani prilikom treninga nisu čarobni i savršen fizički izgled ne stvaraju preko noći. Istina je da hranjive tvari koje se nalaze u njima mogu poboljšati stanje organizma, ali bez teškog i napornog rada u teretani željeni se cilj neće dostići.

Onima koji nisu upoznati sa suplementima jedan je od najvećih strahova taj da imaju previše nuspojava. U suplementima se nalazi samo ono što se već nalazi u ljudskom tijelu, pa ne može doći do velikih nuspojava, ali postoji važan uvjet: suplemente treba koristiti pravilno i dobro isplanirano. Kako tvrdi EFSA (European Food Safety Authority), suplementi su koncentrirani izvori hranjivih tvari ili druge tvari s prehrambenim ili fiziološkim učinkom.

No prilikom planiranja korištenja suplementacije treba biti oprezan jer to što jednoj osobi suplementi odgovaraju ne znači da će isti sastav dodataka prehrani na isti način funkcionirati i drugoj osobi. Dok, primjerice, jedna osoba ima odlične rezultate uzimanja jedne vrste suplementacije, druga može od te iste vrste osjetiti nikakav ili vrlo malen napredak.

Dodaci prehrani debljaju?

Korištenje proteina kao suplementa neće udebljati osobu i to je još jedan od raširenih mitova u koje ne treba vjerovati. Potvrđuje to i stručni članak u znanstvenom časopisu Nutrition & Metabolism koji kaže da je u nekim slučajevima pretilih osoba korištenje proteina čak i pomoglo pri smanjenju masti. Naime, ako se suplementacija koristi u pravilnim dozama, koje je propisala stručna osoba, proteini i drugi dodaci prehrani neće potaknuti debljanje jer bi to bilo kontraproduktivno, kako treneru tako i samim kompanijama koje dodatke proizvode. Naravno, valja dodatno naglasiti važnost pridržavanja pravilnog omjera jer suplementi su i dalje samo dodaci prehrani, a ne cjelovita prehrana.

Foto: Promo

Stoga pojedinci netočno vjeruju da je korištenje suplemenata puko bacanje novca. Uz dobro isplanirane programe treninga i suplementacije, itekako je moguće postići maksimalan pozitivni učinak na željeni rezultat, bilo da se radi o stjecanju dodatne mišićne mase ili skidanju viška kilograma.

Da su dodaci prehrani u sklopu pravilnog treninga pozitivni potvrđuje čak i Journal of Sport Sciences, stručni časopis za sportaše. U njemu je objavljen članak koji govori da čak i profesionalni sportaši koriste dodatke prehrani, posebice zato što putem svoje regularne prehrane ne unesu dovoljno potrebnih nutrijenata.

Suplementacija od pouzdanih partnera

Sportskoj opremi, obući i odjeći, pa na kraju i suplementaciji, potrebna je pouzdana kvaliteta koju će osigurati pouzdan partner. Polleo sport relevantno je mjesto za sve ljubitelje fitnessa i teretane te aktivnog života, ali i sve one koji paze na prehranu.

Tijekom Black Fridaya u Polleo Sportu moguće je ostvariti i do 30 posto popusta na odjeću i obuću, a čak i do 35 posto ako se radi o članovima Loyalty kluba. Popusti su dostupni i na rekvizite - 20 posto na utege i šipke, 20 posto na girje i bučice te 30 posto na čokoladice.

Uz Polleo Sport je moguće vlastiti dom pretvoriti u kućnu teretanu, i to uz 40 posto popusta na fitness sprave te 30 posto popusta na sportsku suplementaciju. Od 24. studenog će, kada službeno počinje Black Friday, uz spomenute biti dostupne i dodatne akcije. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Polleo sport u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više