Ovogodišnji favoriti za "Oscare"

U onoj najvažnijoj kategoriji - za najbolji film - najbolje stoje glazbeni film "Dreamgirls" i drama "Babel", koji status blagih favorita uživaju zahvaljujući dodjeli "Zlatnih globusa".

S druge strane, poklonici lika i djela Martina Scorseseja se nadaju da će nu nominacija njegovog filma "Pokojni" konačno donijeti više desetljeća očekivanog i prije mnogo vremena zasluženog "Oscara".

Uz ta tri filma će najvjerojatnije biti nominirani i "The Queen", drama o britanskoj kraljici Elizabeti II, te "Mala Mis Amerike", komedija koja uživa popularnost među ljubiteljima "nezavisnog filma".

U kategoriji najboljeg glumca najveće se šanse daju Forestu Whitakeru za ulogu krvoločnog ugandskog diktatora Idi Amina u filmu "Last King of Scotland". Jedini koji bi Whitakeru eventualno mogao pokvariti slavlje je, prema mišljenju kritičara, Peter OToole s ulogom pohotnog glumca u filmu "Venus".

Među kandidatkinjama za najbolju glumicu prognozeri dodjele "Oscara" najvećim favoritom smatraju Helen Mirren za ulogu u filmu "The Queen".

Među potencijalno nominiranima za najbolje sporedne uloge favoritima se smatraju Jennifer Hudson i Eddie Murphy, dobitnici "Zlatnih globusa" za film "Dreamgirls".

Favoritom u utrci za najboljeg režisera se drži Scorses za "Pokojne".

Objavljeno je i da će talijanski skladatelj Ennio Morricone, zaslužan za neke od najpopularnijih filmskih partitura u povijesti, dobiti "Oscara" za životno djelo.

Nominacije će sluđbeno biti objavljene tijekom današnjeg dana, a dodjela nagrada će se odigrati na televizijski prenošenoj ceremoniji 25. veljače u dvorani Kodak u Los Angelesu.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više