Video - Placido Domingo: Mladi ne razumiju klasičnu glazbu jer svugdje slušaju pop



OPERNI pjevač Placido Domingo nakon osam godina ponovno će nastupiti u Hrvatskoj. Nastup će biti ovoga petka u Zagrebu, a povodom toga Placido je u srijedu održao novinsku konferenciju. Osim što se vraća u Hrvatsku nakon nekoliko godina, neće nastupiti solistički već u pratnji nekoliko pratećih pjevača i našeg glazbenika Tonyja Cetinskog te Zagrebačke filharmonije koja će proslaviti i svoj 140. rođendan.

Dio prihoda donira se za humanitarnu akciju "Glasom prema zdravlju"

Koncert će imati i svoju humanitarnu dimenziju.  Organizatori koncerta agencija Nobilo i Cetinski od svake kupljene ulaznice dio sredstava donirat će za humanitarnu akciju "Glasom prema zdravlju", a partner projekta tvrtka Pliva izdvojeni dio sredstava od kupljenih ulaznica će udvostručiti. Cjelokupan iznos bit će doniran Centru za fonijatriju Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb u svrhu znanstvenog i stručnog unapređenja dijagnostičkih, terapeutskih i rehabilitacijskih postupaka.

Placido Domingo: Sretan sam jer opera može i dalje živjeti

"Mi se radujemo našem nastupu u petak. U svojoj karijeri uvijek postoje mjesta na koja se rado vraćamo, ali i ona obližnja mjesta na koja dolazimo. To je dobro zato jer daješ publici priliku da te upoznaju i to je novi debi za nas. Drago mi je da imamo i dvije mlade sopranistice koje su potekle iz Domingo akademije u Americi. Mnogo godina sam bio entuzijastičan po pitanju da dovedem mlade pjevače na scenu i napokon sam u tome uspio. To me ohrabrilo jer sam vidio koliko mladih glazbenika dolazi i pokazuje da opera može i dalje živjeti", izjavio je Placido.

"Mislim da je važno da mladi počnu učiti klasiku"


Tijekom novinske konferencije progovorio je i o važnosti educiranja mladih u klasičnoj glazbi. "Mladi danas ne slušaju klasičnu glazbu jer kod kuće slušaju pop, dolaze u školu i slušaju pop, a kad imaju školske priredbe opet slušaju pop. Mislim da je važno da počnu učiti klasiku", rekao je te kasnije komentirao kako pop pjevači u dvije godine mogu zaraditi novca do kraja života dok operni nikad neće toliko zarađivati. Na to mu je kasnije odgovorio i sam Tony rekavši kako je klasična glazba njegova strast koju je naslijedio od obitelji, ali nikad nije razmišljao o tome da se konkretno bavi tom glazbom jer voli pop i rock i pop-rock koji pjeva te od toga živi.

Zgodne Angel Blue i Michaela uveselile Tonyja

Na novinskoj konferenciji su se predstavile i Angel Blue te Michaela, sopranistice koje su rekle kako ih najviše oduševljava kod putovanja po svijetu to što upoznaju nove kulture i povijest neke zemlje. Obje dolaze iz glazbeno obrazovanih obitelji, dok je Michaela dijete opernih pjevača, Angel također dolazi iz obitelji klasičara, ali osim što svira piano, svira i saksofon te električnu gitaru. Tony je kasnije u izjavi za Index rekao kako će mu biti super nastupati s djevojkama, ne samo zato jer su jako zgodne, nego zato jer misli da će biti zabavno.

Placido Domingo u karijeri odigrao 136 opernih uloga

Placido Domingo rođen je prije 70 godina u Madridu, a i majka i otac bavili su se glazbom. Stoga je ljubav, ali i glazbeno obrazovanje Placido dobio u naslijeđe od njih. Počeo je kao i svi, malim nastupima, ali se uskoro prijavio na audiciju za Meksičku nacionalnu operu gdje je dobio ulogu tenora te se njegova karijera od toga momenta počela vrtoglavo uspinjati. Tijekom dugogodišnje karijere bio je i član slavne skupine Tri tenora. U karijeri je odigrao rekordnih 136 opernih uloga, a pojavio se i u nekoliko opernih filmova. Kao glazbenik klasične glazbe iznimno je popularan diljem svijeta pa ni ne sumnjamo u kvalitetu glazbenog nastupa koji će nam prirediti u petak.

Pročitajte više