Prilično je očito što će se sad dogoditi s Anom Bučević

Foto: Index; Screenshot: YouTube

IMIDŽ "životnih trenera" i "životnih gurua" vjerojatno je zajebano održati i teško je običnom civilu uopće zamisliti pritisak posla koji se svodi na to da drugima dijelite (i prodajete) savjete kako živjeti, kako se nositi s depresijom, manjkavim financijama ili problemima u braku. 

Oni koji vas slijede vrlo vjerojatno pogrešno pretpostavljaju da imate odgovore na sva ili barem veći dio pitanja i da ste u promišljanju i serviranju tih odgovora neusporedivo bolji od ostalih. 

Međutim, tužna činjenica je da, baš kao i svi ostali, dišete, žderete i serete na trećem kamenčiću od Sunca, pokušavajući pritom pronaći smisao i red u besmislu i kaosu. 

(Samo)pomoć

Savjeti Jeffa Bezosa neće vas učiniti milijarderima, ali zgodno ih je pročitati i nakratko uživati u maštariji da je "budite spremni riskirati i propasti" prvi korak prema uspjehu. No, stvarnost funkcionira drugačije. 

Vaša iskustva su vaša i imaju smisla isključivo vama, a svi koji vam (pro)daju savjete uglavnom svjesno zaboravljaju prvi dio ove rečenice, ali i shvaćaju da je literatura za samopomoć odličan način da financijski pomognu isključivo sebi. 

To je "skriveno" u samom nazivu takve literature. Ne radi se o knjigama za pomoć nego samopomoć.

Uglavnom, tabloidska avantura zvana "Usponi i padovi Ane Bučević" nedavno je dobila novo poglavlje nakon što je suprug "životne trenerice" odlučio na štriku javnosti izvjesiti njihov prljav veš, priču o razvodu ukoričiti i zaraditi na "mračnoj strani" njihova privatnog i poslovnog odnosa. On je i dalje voli, ali voli i zaraditi pa je odlučio napisati knjigu s najpredvidljivijim krajem u povijesti. 

Da vam uštedim stotinjak kuna - razveli su se. 

Braco i Seka

Ne bi to bila posebno zanimljiva priča jer svi smo u više manje istim govnima. Ljubavi blijede, male stvari na koje ispočetka ni ne obraćate pažnju s vremenom postaju nepremostivi problemi, stvari se zakompliciraju, zajednički put počinje se račvati i parovi se ponekad razvedu. 

Ono što ovu priču čini zanimljivom javnosti jest to da je Ana Bučević nadrasla klasičnu samopomoć te je od osobe koja priča o osobnim iskustvima dogurala do statusa nečega što je teže probaviti od pogleda Brace sa Srebrnjaka. I dok Braco samo bulji blago telećim pogledom pa tako pametno izbjegava analize onih koji bi vagali svaku njegovu fantastičnu riječ, Seka Ana ne zazire od fantazija pa ispucava "afirmacije dok spavamo", "vizualizacije s ciljem postizanja vibracije obilja" i organizira "Vortex-ljetovanja" (što god to bilo). 

No, što se događa kada osoba koja "afirmacijama" i "vibracijama" mijenja samu strukturu svemira, očito nije u stanju "izvibrirati" vlastite probleme? 

Realno, ne događa se apsolutno ništa jer  Ana Bučević nije kraljica Vortexa već samo osoba s YouTubea koja provodi sate i sate pričajući koještarije u kameru, a ovo nije kozmička pogreška već još samo jedan razvod. 

Za koga je, dobro je

To ste znali i prije raspada njezina braka, a oni koji su i prije vjerovali u njezine priče, vjerovat će i dalje jer ovo nije njezin prvi razvod. 

O prošlim je razvodima već snimila nekoliko videa i dalo bi se zaključiti da im je oduvijek bila sklonija nego jalovim pokušajima da se na životu održi nešto što je očito krepalo. Drugim riječima, prakticira ono što propovijeda i to je nešto što će njezini fanovi prepoznati i cijeniti. 

I dok će neki zaključiti da je bračno savjetovanje trostrukih razvedenika podjednako korisno kao i Gargamelovi savjeti kako uhvatiti Štrumpfa, činjenica je da njezina sljedba u tome neće vidjeti nelogičnost već iskustvo jer "budite spremni riskirati i propasti" je prvo pravilo... Ljubavi? 

Ili poduzetništva? 

Ili klađenja?

Nije bitno, kratko je, jasno i zvuči dobro.    

Mr. Džirlo filozofija

Vama je možda jasno da čak i ako u tom vrtlogu Aninih osobnih iskustava i općih mjesta pronađete grumen nečega s čime se možete poistovjetiti (što i nije nemoguće ako je upravo to ono što tražite), budućnost svog braka ili mentalnog zdravlja definitivno nećete temeljiti na instant filozofijama sažetim u desetak minuta dugim videima ne koje ste nabasali na YouTubeu.  

No, vi niste ciljana publika. 

Kako će se sve ovo odraziti na njezinu karijeru nije teško pretpostaviti. Postat će veća i jača u očima onih koji traže jednostavna rješenja za kompleksne probleme, a to je industrija koja cvjeta u svijetu koji je konstantno u potrazi za prečacima kroz posredna iskustva. 

Neki zapnu i rade na sebi, a drugi vjeruju Mr. Džirlu i kupuju Čang Šlang i Stomak eliminator. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više