Promjene u sustavu američke filmske cenzure

CARA - tijelo koje je zaduženo za pregledavanje, davanje rejtinga, odnosno montažne sugestije proizvođačima holivudskih filmova, bi, prema pisanju "Christian Science Monitora", na svojoj web-stranici trebalo objaviti detaljne kriterije na temelju kojih se donose odluke o davanju cenzorskog rejtinga filmova.

Mnogi filmaši su se, pogotovo posljednjih godina, bunili zbog činjenice da su cenzorski kriteriji, pogotovo što se tiče prikazivanja seksa i golotinje, pooštreni, odnosno da je holivudskim filmovima s takvim sadržajima teško izbjeći rejting "R", odnos status filma koji se ne preporučuje mlađima od 16 godina. Takav status znači smrtnu presudu za svaki film s blokbasterskim ambicijama, s obzirom da tinejdžeri čine gro američke publike.

S druge strane se roditelji i konzervativne udruge često bune kako PG-13 rejting - predviđen za filmove koji se ne preporučuju mlađima od 13 godina - ima prilično blage kriterije, pogotovo kada je u pitanju eksplicitno nasilje.

Nova pravila bi trebala biti esksplicitna, a cenzorski odbor bi također trebao odsada imati javne podatke o dobi i obiteljskom statusu svojih, još uvijek anonimnih članova.

Filmašima bi se također trebao olakšati postupak žalbe na odluke cenzorskog odbora, odnosno omogućiti da u svojim žalbama kao presedan koriste ranije, odnosno blaže odluke cenzorskog odbora.

Uz eskalaciju kritika na račun svog cenzorskog odbora, MPAA je na ovaj korak prisilila i sve veća sklonost roditelja i drugih dušobrižnika da se koriste alternativnim sustavima cenzorskog rejtinga koje pružaju organizacije kao što su Common Sense Media, odnosno web-stranice kao kidsinmind.com i screenit.com.

D.A.

Pročitajte više