Quiet quitting: Utječe li više pozitivno ili negativno na nas?

U svijetu gdje je multitasking postao naša druga priroda, a radno vrijeme se proteže duže od posljednjeg filma o Avengersima, pojavio se novi trend među zaposlenicima - quiet quitting. Da, dobro ste pročitali. Zaposlenici širom svijeta odlučili su se "odjaviti" iz nadljudskih zahtjeva svojih radnih mjesta, ali na način da to nitko ne primijeti. Pa, osim možda onih koji izdaju plaće. Ali pitanje glasi: je li quiet quitting zapravo superheroj radničke klase ili samo još jedan villain u priči o modernom kapitalizmu?

 

Quiet Quitting: Lijeni pristup ili revolucija?

 

Pojam "quiet quitting" mogao bi se prevesti kao "tiho odustajanje" - strategija kojom zaposlenici prestaju raditi više od onoga što se od njih očekuje, odnosno, vraćaju se staromodnom konceptu "radim onoliko za koliko sam plaćen". Šokantno, zar ne? U svijetu gdje su prekovremeni sati postali norma, a "team building" aktivnosti uključuju penjanje po planinama s kolegama koje ne možete smisliti ni na ravnoj površini, quiet quitting zvuči kao buntovnički čin dostojan vlastitog Marvel filma.

 

Pozitivni aspekti: Oaza mira u pustinji kapitalizma

 

S jedne strane, quiet quitting može imati terapeutski učinak na zaposlenike. Zamislite to kao mentalni wellness odmor gdje ne morate slušati motivacijske govore vašeg šefa koji zvuče kao loša imitacija Tonyja Robbinsa. Osim toga, vraćanjem fokusa na radno vrijeme propisano ugovorom, zaposlenici imaju više vremena za obitelj, hobije, ili gledanje paint drying videa na YouTubeu - što god vam više odgovara.

 

Negativni aspekti: Kad tiho postane preglasno

 

Međutim, kao i svaka revolucija, i quiet quitting ima svoje žrtve. Prva na udaru? Vaša karijera. Jer, iako se možda osjećate kao Rosa Parks borbe protiv prekovremenih, vaš šef vas vidi kao lenčugu koja ne želi sudjelovati u "volonterskom" radu subotom. Osim toga, postoji rizik da će vaša tiha pobuna inspirirati kolege, što bi moglo rezultirati kaosom gdje nitko ne radi ništa, a svi se čude zašto firma propada.

 

Quiet Quitting - Heroj ili Zlikovac?

 

Na kraju, kao i kod svake dobre priče, odgovor na pitanje je li quiet quitting pozitivan ili negativan leži negdje između. Dok za neke predstavlja spas od izgaranja na poslu, za druge je to brza karta za stajalište "nepoželjni zaposlenik". Možda je ključ u pronalaženju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, ili možda samo trebamo superheroja koji će jednom zauvijek riješiti sve probleme modernog radnog mjesta. Do tada, sretno s tišinom - samo pazite da ne postane preglasna.

 

Pročitajte više